Till undermeny Karta Kontakt

Livsmedel

Målet med kontrollen av hantering av livsmedel är att du som konsument ska skyddas mot smittsamma eller otjänliga matvaror. Men också att konsumenter ska kunna köpa varor av god kvalitet och inte bli vilseledda.

I praktiken handlar det om att livsmedel hanteras och förvaras korrekt, varornas datummärkning, korrekt innehållsförteckning, att kylar och frysarna fungerar, att lokalen är välstädad, mm.

Ring om du har frågor

Om du blir sjuk av mat du ätit på någon servering, tycker att livsmedel hanteras olämpligt i någon butik eller har andra frågor om livsmedelshantering ring till: Bygg & Miljö, tel 018-34 70 00. 

Särskilda regler för företag

Med livsmedelsföretag menas ett privat eller offentligt företag med viss varaktighet och organisation. Oavsett om man är livsmedelsföretagare eller inte, är den som bedriver livsmedelsverksamhet ansvarig för att livsmedlen är säkra när de säljs eller överlåts. 

Alla livsmedelsanläggningar måste registreras alternativt godkännas innan de får tas i bruk. 

Läs mer om vad som gäller för dig som bedriver livsmedelsverksamhet via länk till höger på sidan.

 

  • Redaktör: Lena Rupp
  • Senast uppdaterad 26 jan 2017