Till undermeny Karta Kontakt

Matförgiftning

Misstänker du att du blivit matförgiftad på grund av att du ätit ett dåligt livsmedel på en restaurang eller livsmedel från en livsmedelsaffär bör du snarast möjligt anmäla detta till kommunen. I bästa fall kan du då förhindra att även andra drabbas.  Du kan även kontakta Miljöenheten om du ser att livsmedel hanteras felaktigt eller hygienen i livsmedelsanläggningen är bristfällig.

Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Man kan bli matförgiftad både av mat på en restaurang och hemma i köket.

Har du frågor angående mathantering eller vill du göra en anmälan kan du använda vår blankett eller ringa:
Knivsta kommun, Bygg & Miljö: 018-34 70 00

Orsaker till matförgiftning

Bristande kunskaper om hygien samt dålig rengöring är många gånger orsaken till matförgiftningar. Förvaring av mat i felaktig temperatur är också en vanlig orsak.

När du blir matförgiftad kan symptomen uppträda från en halvtimme till flera dagar efter att du åt det som orsakat matförgiftningen.

Vanliga symptom är:

  • illamående
  • kraftig magsmärta
  • diarré
  • kräkningar
  • feber

Det är viktigt att ersätta den förlorade vätskan på rätt sätt. Vätskeersättning kan du köpa på apoteket.
För rådgivning om din hälsa kontakta Vårdguiden 1177.

Virus

Virus skiljer sig från bakterier, parasiter, jäst- och mögelsvampar genom att de inte kan föröka sig själva utan behöver en levande bärare. Det är lätt att bli smittad av virus genom människor, livsmedel eller vatten. Virus kan förorena alla sorters livsmedel och det finns många olika smittkällor. En vanlig smittväg är att mat förorenas med virus när smittade människor hanterar den. För att minska risken för spridning av virus som smittar via livsmedel är det därför viktigt att tvätta händerna innan man börjar laga mat och att inte laga mat åt andra när man är eller nyligen har varit magsjuk. Även symtomfria personer kan utsöndra virus länge efter symtomen klingat av. Virus i livsmedel dör vid höga temperaturer, till exempel vid stekning, ugnsbakning och kokning.

Förebygg matförgiftning

  • Sätt in kylvaror, till exempel färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt.
  • Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt
  • Håll arbetsbänken fria från andra livsmedel. Tänk på att rå köttsaft kan stänka och kontaminera andra livsmedel som förvaras på bänken.
  • Tvätta händerna noggrant både före och efter hantering. Använd alltid tvål och vatten.
  • Separera råa produkter från det som är tillagat eller som inte ska hettas upp igen.
  • Använd termometer för att kontrollera temperaturen i mitten av livsmedel som ska vara genomtillagat. För att få den genomstekt ska kärntemperaturen vara minst 70°C.

 

  • Senast uppdaterad 26 jun 2017