Ungdomar vill ha tobaksfri skoltid

2017-07-03

Fyra ambassadörer för en tobaksfri skoltid

Börjar du inte röka före 18 års ålder så börjar du troligtvis inte alls, och skoltiden ska vara rökfri. Det var utgångspunkten för förra veckan där skolungdomar från Uppsala län arbetade fram konkreta åtgärder för hur skolan ska bli tobaksfri. I fredags var de i Knivsta och intervjuade flera personer inom Knivstas skolvärld, bland annat Hans Åhnberg som är utbildningschef.

Vi vill inte att det röks på skoltid, ingen mår bra av det. Dessutom ser det inte snyggt ut med alla fimpar som ligger överallt. Tänk om man fick bort rökningen från världens yta, så bra det skulle bli. Det var några av alla argument och fundering kring rökning och skola som de fyra ambassadörerna funderade kring. De deltar i projektet ”En tobaksfri skoltid”. Bakom projektet står Region Uppsala, Länsstyrelsen i Uppsala län och Hälsoäventyret.

- För att få bästa hjälpen i projektet har vi en grupp av ungdomar som är mellan 11 och 17 år från länets alla kommuner, de har jobbar hårt och varit mycket kreativa under hela veckan, berättar Anne Haid från Länsstyrelsen.

Här i Knivsta träffade vi Iris Molin och Maja Noén båda från Uppsala och de kommer att börja i årskurs 6 på engelska skolan till hösten. Tillsammans med Mustafa Ghansam och Mobarak Mosari som går på Sjögrenska gymnasiet i Knivsta har det haft en intensiv och spännande vecka. De har intervjuat skolfolk, polisen, varit på studiebesök på Akademiska sjukhusets lungklinik och mycket annat. All information de samlar på sig, alla idéer och förslag ska mynna ut i ett material som ska användas för att sprida budskapet om en tobaksfri skoltid.

Figuren ”Figge” som är framtagen för just det här ändamålet, ska hjälpa vuxna att komma ihåg att barnrättsperspektivet är viktig i denna fråga. Bra jobbat alla ungdomar och vi hoppas att det verkligen blir en tobaksfri skoltid oavsett i vilken skola du går i eller vilken kommun du bor i.

En tobaksfri skoltid
Från vänster utanför Kommunhuset sitter Mustafa Ghansam, Iris Molin,
Maja Noén, Anne Haid och Mobarak Mosari.
  • Senast uppdaterad 3 jul 2017