Intensiv utbyggnad av fiberbredband i Knivsta kommun

2017-03-04

fiberkablar

Just nu pågår det en intensiv utbyggnad av fiberbredband i Knivsta, liksom på många andra håll i Sverige. Knivsta kommunfullmäktige har antagit en målsättning som innebär att 90 procent av befolkning och företag ska ha tillgång till 1000 Mbit per sekund (1 Gbit per sekund) år 2020.

Fördelarna med fiberbredband

Fiberbredband anses ha många fördelar jämfört med andra typer av uppkopplingar för att prata i telefon, se på TV och använda Internet. Det är den enda tekniken som uppfyller kraven på minst 1000 Mbit per sekund. Fiberbaserat bredband är flexibelt och har obegränsad kapacitet men kräver en utbyggnad ända fram till bostaden.
Enligt regeringen ska marknaden stå för utbyggnaden av fiberbredband och där det inte går att genomföra på kommersiella grunder ska det finnas möjlighet att söka bidrag. I Knivsta bygger just nu fyra olika företag ut fibernätet. Tillgång till fiberbredband ökar en fastighets värde och området där man bor. Det går oftast att ansluta sig senare men det blir betydligt dyrare. Idag har cirka 75 procent av Sveriges befolkning tillgång till fiber. Utfasningen av gammal teknik, som kopparbaserat telenät och koaxialnät/kabel-TV, pågår.

Kommunen har en samordnande roll

Knivsta kommun har en samordnande funktion av bredbandsutbyggnaden och hjälper kommuninvånare, samfälligheter och företag med planeringsunderlag, kontakter, strategimöten och allmän rådgivning. Kommunen anordnar även styrgruppsmöten med olika bredbandsoperatörer för att påvisa kommunens behov i olika områden.

Läs mer om utbyggnaden av fibernät i kommunen via länken till höger – där har vi bland annat sammanställt vanliga frågor och svar om fiberbredband.
För mer information – kontakta:
Anders Fredriksson, bredbandssamordnare Knivsta kommun

anders.fredriksson@knivsta.se