Hälsoäventyret i Knivsta har invigts

2018-02-02

Karin Fransson Nordalen och Malin Solhberg hälsopedagoger på Hälsoäventyret

Hälsopedagogerna Lena Fransson Nordalen och Malin Sohlberg jobbar på Hälsoäventyret i Knivsta

Torsdagen den 1 februari invigdes Hälsoäventyret i Knivsta - en hälsopedagogisk verksamhet som vänder sig till kommunens skolelever. Hälsoäventyret arbetar med att undervisa barn och unga i Uppsala län om teman som handlar om kropp, hälsa, kärlek, sexualitet och tobak. Lokala hälsoäventyr finns sedan tidigare i Håbo, Tierp och Östhammar. Nu har även Knivsta fått ett eget Hälsoäventyr i den gamla Gredelbyskolan.

Lokalerna, som har rustats under hösten, inrymmer två undervisningsrum, en samlingssal, konferensrum och kontor. Över 2000 barn och unga i Knivsta kommer årligen att få ta del av Hälsoäventyrets undervisning. Två hälsopedagoger har anställts på heltid.

pennor välkommen Hälsoäventyret

I första skedet kommer elever som går i årskurs 2 att erbjudas hälsoundervisning om kroppen och elever i årskurs 6 kommer att få undervisning om tobak. Parallellt med undervisningen kommer en förstärkt satsning på tobaksfri skoltid att ske tillsammans med flera skolor och andra verksamheter i Knivsta, detta inkluderar även nyanlända och ensamkommande ungdomar och i viss utsträckning även vuxna.

Efterfrågan på verksamheten är mycket stor, sedan det första Hälsoäventyret invigdes i Uppsala 2001 har över 100 000 elever fått hälsoundervisning inom ramen för konceptet.

– Det finns en stor efterfrågan från hela länet på att komma till oss. Med stöd av kommunerna har vi kunnat bygga lokala Hälsoäventyr för att ytterligare förstärka det så viktiga hälsofrämjande och förebyggande arbetet för barn och ungdomar, säger Carina Hesse som är enhetschef för Hälsoäventyret.

Hälsoäventyret samfinansieras av Region Uppsala och Knivsta kommun.

Vecka 6 bjuds skolans personal in till öppet hus och den 13 februari är det öppet hus för allmänheten mellan klockan 15 och 19. Vecka 9 drar undervisningen igång med elever.

Hans Åhnberg och Björn-Owe Björk

Utbildningschef Hans Åhnberg och Björn-Owe Björk(KD), ordförande utbildningsnämnden höll tal på invigningen.

vägg med knappar Hälsoäventyret

• Senast uppdaterad 2 feb 2018