Sören Kjellkvist och Jonas Pettersson utsedda till Årets Knivstabo

2015-06-02

Utifrån Knivstabornas nomineringar har kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens presidier utsett Sören Kjellkvist och Jonas Pettersson till Årets Knivstabo. De belönas för att ha trätt fram som förebilder i en tid när människor av olika orsaker lämnar sitt hemland för att söka sig en bättre tillvaro, bland annat i Knivsta

Motiveringen lyder:

Vi lever i en tid när många människor av olika orsaker lämnar sina hemländer för att söka en bättre tillvaro för sig och sina familjer. En av dessa är Adrian Mihai Florin som på sin väg stannat i Knivsta. Sören Kjellkvist och Jonas Pettersson har genom sitt engagemang för honom valt att se den enskilda människan, och inspirerat många andra att göra detsamma. De bidrar därmed till ett varmare Knivsta som bemöter människor med värdighet och medmänsklighet.

Utmärkelsen delas ut under kommunens nationaldagsfirande i Husby Långhundra, 6 juni 2015 kl 15. Till var och en av pristagarna överlämnas då ett särskilt framtaget diplom illustrerat av Knivstakonstnären Charlotta Blomberg. De får också dela på prissumman 2500 kronor i form av presentkort till en kulturaktivitet.

Media hälsas hjärtligt välkommen att vara med vid prisutdelningen och nationaldagsfirandet!

Utmärkelsen

Utmärkelsen Årets Knivstabo inrättades av kommunstyrelsen i juni 2014 och delas ut för första gången vid årets nationaldagsfirande. Utmärkelsen ska gå till någon som medverkat till att kommunen fått positiv uppmärksamhet under föregående kalenderår. Personen ska vara skriven i Knivsta och ha fyllt 18 år. Politiska insatser kan inte premieras. Rätt att nominera en person till utmärkelsen har person som är skriven i Knivsta kommun. Nominering av kandidater kan ske under perioden 1 januari – 31 mars samma år som priset utdelas. Vinnaren utses av kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens presidier under ledning av kommunfullmäktiges ordförande.

Nomineringar

Sammanlagt inkom 17 nomineringar. Här är något av det som står i nomineringarna av Sören Kjellkvist och Jonas Pettersson:

”Sören Kjellkvist bestämde sig för att lära känna mannen som satt och tiggde varje dag utanför matbutiken i Knivsta. Han stämde träff för en intervju som publicerades i lokaltidningen Knivstabygden. Tack vare att Sören hjälpte Knivsta att lära känna Adrian fick han också mycket hjälp från andra bland annat i form av mat, pengar, en plats att bo och varma kläder.”

”Jag vill nominera Jonas Pettersson för sitt engagemang i Adrian Mihai Florin. Denna kamp har uppmärksammats i media och satt Knivsta på kartan på ett positivt sätt, genom att kommuninvånarna tillsammans bidragit med pengar och diverse saker samt inte minst ett öppet sinne, för att kunna hjälpa Adrian.”

”Knivsta kommun kan inte lösa tiggarfrågan, men vi kan se till att bli kända som en human kommun som behandlar människor som människor. Detta har Jonas Pettersson i hösta grad bidragit till.”

Kenneth Gunnar, kommunfullmäktiges ordförande
Mob: 0730-40 46 73
E-post: kenneth.gunnar@knivsta.se

Sören Kjellkvist och Jonas Pettersson
Kontakt med Sören Kjellkvist och Jonas Pettersson kan förmedlas av Hanne Natt och Dag, informationschef i Knivsta kommun.
Tel/mob: 018-34 71 02
E-post: hanne.nattochdag@knivsta.se