Högåsskolan Sveriges första certifierade passivhusskolbyggnad

2015-09-18

När höstterminen började för drygt en månad sedan flyttade elever och lärare in i nya Högåsskolan. Centralt i Knivsta tätort står nu en ny kommunal grundskola som förutom klassrum och andra utrymmen för lärare och elever även tillhandahåller alla de estetiska rum som behövs för bland annat musik och slöjd. I skolan finns också en sporthall och en fantastisk skolgård som blivit utformad efter elevernas önskemål.

Dessutom är Högåsskolan byggd som ett passivhus och den första skolbyggnaden i Sverige som byggts och certifierats enligt den internationella passivhusstandarden. På tisdag 22 september sker den officiella invigningen av skolan och då erbjuds även möjlighet till en guidad rundtur.

Elever har hjälpt till att utforma en skolgård som inbjuder till rörelse

Just nu går cirka 250 barn på skolan från förskoleklass upp till årskurs fyra. I början av 2016 öppnar även Högåsskolans förskola. Skolan arbetar varje år med olika teman. Detta läsår läggs fokus på energi, ett ämne som är kopplat till att skolan har flyttat in i ett passivhus.

- Vi är så glada över vår fina skola. Det är fantastiskt med alla ljusinsläpp och stora öppna ytor. Navet i skolan är vårt torg som binder samman klassrum, bibliotek, läsrum och andra utrymmen. Vi har dessutom ett eget tillagningskök, som lagar all mat från grunden, med flera alternativ att välja mellan, säger Elisabeth Wessén Sjölund Högåsskolans rektor.

Passivhus

Ett passivhus är byggt på ett mycket kompakt sätt och av hög kvalitet. Högåsskolan är runt om väl isolerat så att värmen inte försvinner så lätt och kylan utifrån har svårt at tränga in i huset. Det är bara under de kallaste dagarna som det behövs värme från fjärrvärmeverket. Under resten av tiden värms skolan av solen, människorna och belysningen. Huvuddelen av byggnadens lufttäthetsskikt är betong och den kan inte förstöras. Högåsskolan är också en av fem nominerade byggnader till Årets Miljöpris, vid årets Betonggala. Den samverkansform som används för kommunens entreprenader har dessutom möjliggjort en bra kostnadsnivå på projekten.

- En del av Knivstas identitet är att vara en föregångskommun och mötesplats för ett hållbart samhälle. Högåsskolan är ett fantastiskt exempel på detta. En del av den hållbara utvecklingen är att få ett livslångt lärande och Högåsskolan kombinerar detta både på ett pedagogiskt och miljömässigt sätt. Jag ser fram emot att följa skolans utveckling, säger Björn-Ove Björk (KD), ordförande i utbildningsnämnden.

Kort fakta om invigningen

• 22 september klockan 15-17 Högåsskolan, Lertagsvägen 1A, Knivsta
  • Utbildningsnämndens ordförande Björn-Ove Björk (KD) inviger skolan
  • Kulturskolan och elever från Högåsskolan bjuder på musik