Till undermeny Karta Kontakt

Har du plats?

Kommunen söker bostäder till nyanlända


Knivsta kommun ska under 2017 ta emot 67 nyanlända i kommunen och söker därför bostäder för uthyrning. Har du en bostad eller en del av bostad som du kan upplåta för uthyrning? Anmäl ditt intresse genom formuläret till höger!


För att klara mottagandet på ett bra sätt söker nu kommunen fler boendeplatser till nyanlända som blir anvisade till kommunen genom den nya bosättningslagen (2016:38). Vi söker dig som har en bostad eller en del av bostad som kan hyras ut till nya Knivstabor.

Du som hyr ut en bostad gör en viktig insats, och får dessutom ett ekonomiskt tillskott. Att bo nära etablerade kommuninvånare gör det lättare att etablera sig i samhället och främjar integrationen.

Fyll kontaktuppgifter till dig och information om bostaden du kan tänka dig hyra ut i länken till höger så hör vi av oss till dig så fort som möjligt.

Vill du veta mer?

Se svar på vanliga frågor nedan och kontakta sedan oss via Kontaktcenter Knivsta.
Telefonnummer 018-34 70 00
E-post knivsta@knivsta.se eller besök oss i kommunhuset på
adressen Centralvägen 18, Knivsta.
Hänvisa till kampanjen ”Har du plats?”.

Vanliga frågor och svar

Nedan följer ett antal vanliga frågor, läs gärna dem innan du kommer med din fråga till kommunen!

Vem är hyrestagare, kommunen eller den nyanlände?
Detta är en diskussion vi kan föra tillsammans mellan dig som har bostaden. Vi uppmuntrar er till att skriva kontrakt direkt med hyresgästen, men kommunen kan också gå in som mellanpart. Vid inneboende kommer kommunen inte gå in som mellanpart utan kan efter överenskommelse istället skriva ett avtal om hyresgaranti. Kommunen betalar ingen deposition av hyra.

Hur förmedlas bostäderna till de nyanlända?
Kommunen samarbetar med Migrationsverket som anvisar personer till kommunen. I samråd med er försöker vi hitta hyresgäster som passar just din bostad.

Hur länge måste jag hyra ut?
För att främja god integration och etablering för de som flyttar till vår kommun ser vi gärna att bostaden hyrs ut genom ett tillsvidarekontrakt, med 3 månaders uppsägningstid som för alla hyresgäster. Men för att möjliggöra en god och trygg start för de som kommer vill vi att tidsbegränsade kontrakt skrivs på minst 1 år.

Vilka regler för uthyrning gäller och vilket stöd kommer Knivsta kommun komma att ge under uthyrningsperioden?
Samma regler som för all annan uthyrning gäller. Se gärna www.hyresnamnden.se för mer information.
Du som inte har hyrt ut din bostad förut kan vända dig till Knivsta kommun under uthyrningsperioden för frågor, kommunens bostadssamordnare arbetar med rutiner för ett tryggt uthyrningsförhållande för både dig och dina nya hyresgäster.

Vad är en skälig hyra?
Hyran för bostaden bör anpassas efter andra hyror i området och inte vara oskälig. Du kommer inte behöva sänka din hyra för att kunna hyra ut, men oskäligt höga hyror kommer heller inte kunna accepteras. Se gärna www.hyresnamnden.se för mer information. Vi hjälps åt att hitta en skälig nivå!

Vart kan jag vända mig om jag har frågor?
Ring 018-34 70 00 eller besök Kontaktcenter Knivsta i Kommunhuset på Centralvägen 18 så kan de hänvisa dig till rätt person.
Du kan även maila till knivsta@knivsta.se, använd rubriken ”Har du plats?”.

  • Senast uppdaterad 12 apr 2017