Till undermeny Karta Kontakt

Valloxen

Valloxen. Foto J Edling

 

Den halvmil långa sjön Valloxen är en stor resurs för Knivstas invånare. Oavsett om du är ute efter ett svalkande dopp eller en uppfriskande promenad så är området kring sjön ett härligt utflyktsmål. Här finns flera badplatser, bland annat Särstabadet i anslutning till Knivsta tätort, och Brunnbybadet beläget strax öster om E4:an.

Fisket är fritt för allmänheten i sjöns sydvästra vik. På vintern är det populärt att använda sjön för att åka skridskor och pimpla fisk, en skridskobana brukar plogas på Valloxens västra del.

Man kan också njuta av sjön från det omgivande natursköna herrgårdslandskapet, som består av en mosaik av värdefulla ädellövskogar och beteshagar. Särskilt fina strövområden hittar man bland annat i området som sträcker sig från de lummiga lundmarkerna vid Hasseludden strax söder om Brunnbybadet, till det vidsträckta beteslandskapet vid Vallox-Säby.

Avstånd

Från Knivsta centrum: 16 km runt sjön

Vägbeskrivning från Knivsta:

Valloxen kan nås från väg 77 eller Ledingevägen. Det bästa sättet är att uppleva Valloxen är att cykla runt sjön. Det är en tur på ungefär 16 km.

Service

Särstabadet är ett kommunalt bad inne i Knivsta tätort. Här finns bryggor, hopptorn och grillplats. Under sommarsäsongen finns här tillgång till toaletter, kiosk och minigolfbana i anslutning till badet. Brunnbybadet ligger längs med väg 77, cirka tre km från Knivsta. Här finns bryggor, toalett och parkeringsplats.