Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Katter

Katten är ett älskat husdjur för många människor, men för andra är den ett problem. En del är allergiska, andra tycker helt enkelt inte om katter.


Märka och registrera katter

Du som kattägare ska från januari 2023 registrera din katt hos Jordbruksverket enligt en ny lag. För att kunna göra det behöver katten först vara id-märkt. Den nya lagen underlättar bland annat för kattägare att få tillbaka en försvunnen katt. Om du har en anläggning där du håller katter, till exempel ett katthem eller är uppfödare, så ska du också registrera anläggningen i ett separat register. Från den 2 januari 2023 kan registera din katt via en e-tjänst hos jordbruksverket.

Lösspringande katter

Miljöenheten får ibland klagomål på lösspringande katter som orsakar olägenheter i bostadsområden. Framförallt rör det sandlådor, trädgårdar, uteplatser, balkonger och trapphus som förorenats av katter. Det har också hänt att katter berett sig en sovplats på utemöblernas dynor eller smitit in genom öppna dörrar och fönster, vilket kan orsaka allergiska reaktioner hos kattallergiker.

Med anledning av detta vill vi meddela vad lagstiftningen säger, och ge några tips om hur kattproblem kan hanteras.

Här kan du läsa om åtgärder för att freda sig från katter Pdf, 243 kB, öppnas i nytt fönster.

Rättspraxis ger varken kommunen, fastighetsägare, eller bostadsrättsförening möjlighet att besluta om strängare regler än de lagar som finns om reglerna ska hålla i rättslig prövning. Lagarna ger människor rätt att hålla katter och katter rätt att springa fritt. Ordningsregler kan beslutas men det finns inga sanktioner för den som bryter mot dem när det gäller katter.

Tillsynsmyndigheten är kommunen när det gäller olägenhet för människor, men har alltså mycket små möjligheter att ingripa om inte det gäller ett mycket stort antal katter på en enda fastighet. Polisen är tillsynsmyndighet vid lösspringande djur, men katter får som sagt springa fritt. Länsstyrelsen har tillsynen när det gäller djur som far illa.

Kontakta Länsstyrelsen här om du vet att djur far illa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kattägarens skyldigheter

En kattägare är skyldig att ha regelbunden tillsyn över sin katt så att den får mat och vatten samt den vård den behöver. Ägaren ska även sköta den så att den inte orsakar olägenhet för andra (se ovan om olägenhet).

Katten bör även vara märkt så att den inte bedöms vara en vildkatt. Då kan ägaren kontaktas om den far illa.

Om du inte ska använda din katt till avel är det bra att kastrera den. En kastrerad katt blir ofta lugnare, och har mindre revir. Katter kan kastreras tidigast vid sex månaders ålder. Hankatter har könslukt i urinen som de sprider över hela sitt revir. Den fräna lukten från urinen försvinner om katten kastreras. När katten inte längre styrs av sin könsdrift ökar dess chanser att leva länge. Många katter blir överkörda och okastrerade hankatter i stadsmiljö har en medellivslängd på bara två år.

Det går att lära katten att gå på sin egen kattlåda även utomhus. Bygg en sandlåda på din uteplats så behöver den inte gräva i någon annans rabatt eller sandlåda.

Tänk på att du har ägaransvar för din katt. Miljöenheten vill uppmana kattägare att hålla god tillsyn över sin katt och vara uppmärksam på att man ibland behöver tillstånd för katthållning.

Läs mer

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 14 september 2023