Plan- och bygglagen (PBL)
Lagen som innehåller bestämmelser hur planläggningen av mark, vatten och byggande ska gå till och hur efterkommande bygglovsprocess ska gå till.
Planarkitekt/Planhandläggare
Titel på den person som jobbar med detaljplanering på kommunen.
Planavgift
Avgift till kommunen för arbetet med åtgärder och framtagande av detaljplanearbete. Den tecknas oftast i plankostnadsavtalet och betalas under planprocessen. Om arbetet inte bekostats genom plankostnadsavtal så kan det för vissa detaljplaner finnas en avgift som betalas i samband med bygglovsprövningen. Kommunen får endast ta ut självkostnadspris för verksamheten.
Planbesked
En förfrågan inskickad till kommunen från fastighetsägare, företag, myndighet eller organisation för att se om kommunen har för avsikt att planlägga ett område. Svaret från kommunen kan antingen vara ett positivt planbesked eller ett negativt planbesked. Det är inte ett besked om förslaget får genomföras eller inte.
Planbesked inte är bindande. Med andra ord så medför inte ett positivt planbesked alltid att det blir en detaljplaneprocess. Kommunen tar ut en avgift för detta då personer på kommunen behöver undersöka förutsättningarna för att starta en detaljplaneprocess för det aktuella förslaget.
Planbeskrivning
är det dokument som anger syftet med detaljplanen och förklarar innehållet för att detaljplanen ska kunna förstås och genomföras. Planbeskrivningen ska redovisa de avvägningar som gjorts i samband med framtagandet av detaljplanen. I denna ska det också framgå de konsekvenser som genomförandet av detaljplanen medför för sakägare, andra berörda och miljön. Planbeskrivningen är inte juridiskt bindande som plankartan utan fungerar som ett stöd i tolkningen av den.
Planeringsstrategi
Är en del av översiktsplaneprocessen. I planeringsstrategin ska kommunen beskriva nya eller förändrade planeringsförutsättningar samt hur dessa kan påverka ställningstagandena vad gäller hur mark- och vattenområden ska användas eller hur den byggda miljön ska utvecklas, användas och bevaras.
Planförfarande
Det finns olika sätt att arbeta sig igenom en detaljplan som beror på vilka förutsättningar det berörda området har. Till exempel kan det gå igenom standardförfarande om planförslaget överensstämmer med översiktsplanen, inte är av betydande intresse eller i övrigt stor betydelse för allmänheten samt inte medför betydande miljöpåverkan. Om planförslaget går emot dessa eller länsstyrelsens granskningsyttrande över gällande översiktsplan ska utökat förfarande användas. De olika förfarande innebär olika krav på exempelvis kungörelse, tid för samråd/granskning och var detaljplanen ska antas.
Plankarta
Är detaljplanens viktigaste dokument och är det juridiskt bindande dokument som en kommun antar för att reglera användningen av mark- och vattenområden. Plankartan omfattar det område inom vilken detaljplanens bestämmelser gäller och beskriver vilka byggrätter som tillåts i området.
Planmonopol
I Sverige är det kommunerna som har ensamrätt på planläggning av mark och vatten. Detta innebär att beslut gällande detaljplaner måste hanteras av kommunen.
Planprogram (Detaljplaneprogram)
kan föregå detaljplaner för att redovisa mål och utgångspunkter för kommande detaljplan eller detaljplaner.
Prickmark
är ett vardagligt uttryck för en egenskapsbestämmelse i plankartan som regleras med prickar. Bestämmelsen anger var byggnader/bebyggelse inte får uppföras.
Projektering
Förstudie eller planeringsfas innan genomförande av planarbete kan påbörja.