Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja våra e-tjänster

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Ta del av det som händer i Knivsta kommun

Det sjuder av kreativitet i Knivsta kommun. Här kan du ta del av utvalda projekt och händelser inom olika områden.

Knivsta får ny pendlarparkering

Parkeringen ska anläggas på den så kallade Kilentomten - mellan Tegelmästargatan och Gredelbyleden - och får cirka 150 parkeringsplatser.

Ny gatubelysning

Nu pågår ett större arbete med ny gatubelysning på gator och vägar i centrala Knivsta. Under året ska gamla och trasiga lampor tas bort och ersättas med energisnål LED-belysning.

Nygammalt konstverk invigt på Alsike skola

Det är Pia Sandströms konstverk ”Hitom skogen, bortom de stora haven” som har återuppförts i ny version.

Boken kommer

Har du svårt att ta dig till biblioteket på grund av funktionshinder, långvarig sjukdom eller hög ålder? Då kan biblioteket komma hem till dig istället, genom den nya tjänsten "Boken kommer".

Förskolor deltar i nationellt sångprojekt - på barnens villkor

På de kommunala förskolorna i Knivsta har både barn och pedagoger fått stämma upp i nya tonarter.

Kommunens åtgärder för ett förbättrat företagsklimat

I februari kickstartade arbetet med åtgärder för ett förbättrat företagsklimat i Knivsta kommun. Under året ska förvaltningen utbildas i bland annat bemötande och företagandets villkor.

Nytt medborgarlöfte undertecknat

I januari 2024 undertecknade kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette och tf lokalpolisområdeschefen Åsa Larsson ett nytt medborgarlöfte för Knivsta kommun. Medborgarlöftet innebär att kommunen och polisen ska fortsätta samverka i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Knivsta.

Fullt program på Lyckträffen

Är du ledig på dagarna är du välkommen att besöka Lyckträffen. Under våren finns det ett stort utbud av aktiviteter och arrangemang att välja mellan.

Två nya tågspår genom Knivsta

Trafikverket planerar för två ytterligare tågspår genom Knivsta kommun, med ny station i Alsike stationssamhälle. Läs mer samt ta del av frågor och svar på knivsta.se/fyraspår.

Evenemang på CIK

Se vad som händer på Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK)!

Knivsta inför nytt arbetssätt för den palliativa vården i hemmet

Under hösten 2023 infördes ett nytt arbetssätt inom palliativ vård i Knivsta. Arbetssättet ska införas i hela Uppsala län och innebär bland annat att du som patient får en fast vårdkontakt som samordnar din vård, med ett skräddarsytt team omkring dig.

Nu sköter Knivsta kommun återvinningsstationerna

Från och med 1 januari 2024 har kommunen tagit över skötseln av Knivstas återvinningsstationer. Det betyder att du framöver ska kontakta oss på kommunen med till exempel frågor och felanmälan.

Knivsta har fått ett Ungdomsråd

Ungdomsrådet bildades år 2023 utifrån ett politiskt initiativ för att öka delaktigheten hos barn och unga i kommunen.

Raoul Wallenbergförskola öppnar i Centrala Ängby i augusti 2024

I Centrala Ängby byggs det just nu för fullt. Här ska den fristående Raoul Wallenbergförskolan Knivsta öppna efter sommaren, med plats för 70 barn.

Högåsskolans elever dansade för livet

Högåsskolan är en av många skolor i landet som deltar i Dansa för livet – ett projekt som genom dans uppmärksammar psykisk ohälsa och suicid bland unga.

Tre av Knivstas eldsjälar fick träffa landshövdingen på Uppsala slott

Ann Martini, Peter Jansson och Lennart Runnding – tre kända knivstaprofiler stod i fokus när landshövdingen bjöd in till länsmiddag på Uppsala slott, fredagen den 20 oktober.

Landshövdingen besökte Knivsta

Näringslivsutveckling, bostadsförsörjning och grön omställning. Det var några av frågorna på programmet när länets nya landshövding Stefan Attefall gjorde sitt första kommunbesök i Knivsta i september 2023.

Nytt medborgarlöfte undertecknat

Igår, måndag 29 januari, undertecknade kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette och tf lokalpolisområdeschefen Åsa Larsson ett nytt medborgarlöfte för Knivsta kommun. Medborgarlöftet gäller 2024–2025 och innebär att kommunen och polisen ska fortsätta samverka i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Knivsta.

Så jobbar Knivsta kommun med vildsvinsfrågan

Kommunens övergripande ansvar är att ta hand om de vildsvin som rör sig på kommunal mark och i tätorten. Men vi samarbetar även med jaktlag, privata markägare och länsstyrelsen kring gemensamma insatser.

Skyfallskartering för Knivsta kommun

Knivsta kommun har tagit fram en skyfallskartering som identifierar områden där det kan finnas risk för översvämning i samband med ett skyfall.

Studiecirkel till stöd för föräldrar med psykisk ohälsa

Under året arrangeras kursen Trust för knivstaföräldrar med psykisk ohälsa eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF).

Lyckträffens promenadgrupp fyllde 30 år

År 2023 firade Lyckträffens promenadgrupp 30-årsjubileum. I augusti firade volontärerna jubiléet tillsammans.

Estrids gård firade semmeldagen med hembakat

En doft av nybakat med inslag av kardemumma spred sig i allrummen när Estrids gård bjöd på semlor till fikat på fettisdagen tidigare i veckan. - Vi försöker fira ofta, säger kockarna Pål Öhman och Sultan Alserawi.

Roland vann bildtävlingen Dela ditt Knivsta #Knivsta20år

Segern gick till Roland Timermanis och hans bild Vinter på Bandyvägen.

Skolköken - en del av kommunens hållbarhetsarbete

Klimatlådor, säsongsbaserade livsmedel och effektiva ugnsplåtar. Det är några exempel på hur de kommunala skolköken i Knivsta jobbar med hållbarhet i det dagliga arbetet. Följ med på ett besök i Högåsskolans kök!

Att möta barn med trauma - utbildning för förskolan

Hur kan förskolan bli en tryggare plats för barn med traumatiska upplevelser? Under hösten utbildades förskolepersonal i traumamedveten omsorg.

Svenska med baby - en mötesplats för alla föräldralediga

Välkommen till en öppen föräldragrupp som riktar sig till föräldrar och barn med olika bakgrund! På träffarna fikar man, byter erfarenheter, sjunger - och tränar svenska, för den som vill och behöver.

Förskollärare i Alsike fick utmärkelsen Årets Förskolekraft 2024

Lisen Hägerström, förskollärare på Lustigkulla förskola, fick ta emot utmärkelsen Årets Förskolekraft 2024. Priset delades ut under den nationella konferensen Förskoledagarna 2024 i Stockholm.

Gå kommunens jubileumspromenader - via mobilen

Välkommen att gå våra två guidade promenader via mobilen i vårt fina Knivsta! Promenaden "Knivsta förr och nu" leds av knivstaprofilen Lennart Runnding och promenaden "Konst och arkitektur i Knivsta" guidas av kulturstrateg Jon Hulander.

Uppleva och göra

Mötesplatser i Knivsta

I Knivsta finns mötesplatser för alla åldrar och behov. Här hittar du några av de verksamheter i Knivsta som du är välkommen till för att uppleva, upptäcka och umgås.

Lekfullt lärande med eld

På Norrgårdens förskola står de fyra elementen i centrum. Varje läsår fokuserar pedagogerna på ett element, och i år handlar det om eld.

Barnens Knivsta

Under jubileumsåret 2023 samlade vi berättelser om allt det som hände för barn och unga på vår jubileumswebbplats knivsta.se/knivstakommunfyller20.

Workshop om beredskap - för föreningar, företag och frivilligorganisationer

Under våren bjöd Knivsta kommun in föreningar, frivilligorganisationer och företag till ännu en workshop om kris och beredskap.

Knivsta kommun får nytt konstverk i kvarter Segerdal

Falurött och inbjudande för barn. Läs mer om hur konstverket på nya torget i kvarter Segerdal kommer att se ut!

"Experterna"

Kultur- och fritidskontoret i Knivsta kommun vill möta ungdomar i projektet “Experterna”. Det handlar om att komma närmare kommunens unga invånare för dialog och kreativa samarbeten och levandegöra barnkonventionen.

Trygghet i fokus när kommunens verksamheter gick mörkervandring

Var är sikten skymd? Känns belysningen trygg? Finns det skadegörelse här? Dessa frågor fick några av kommunens verksamheter svara på när de gjorde en mörkervandring i centrala Knivsta i januari.

Vår kommunpolis i Knivsta

Sedan 1 november 2022 är Pia Johnson kommunpolis i Knivsta. Välkommen till oss! Här får du läsa mer och lära känna Pia lite närmare.

Skolelever tycker till om Knivsta i Minecraft

Inom kommunens delaktighetsprojekt ”Knivsta i 3D” får knivstaelever får vara med och bygga förslag för framtidens Knivsta i Minecraft.

Förebyggande insatser för unga

Uppsökandegruppen jobbar bland annat med att bygga relationer med våra ungdomar – ett arbete som sker i samarbete med skola, socialtjänst och kultur och fritid.

Ny översiktsplan för Knivsta kommun

Nu har arbetet med en ny översiktsplan för Knivsta kommun påbörjats. Följ arbetet och läs om hur du kan vara med och påverka på knivsta.se/nyöversiktsplan.

Gästerna "rockade sockorna" när Daglig verksamhet bjöd på påsklunch

Nästan ingen fot var någon annans lik när Daglig verksamhet bjöd in till festlig påsklunch tidigare idag. Den 21 mars är nämligen Världsdagen för Downs syndrom och gästerna hyllade allas olikheter och lika värde genom att "rocka sockorna".

Alva Herdevall och Anders Rydell blev Årets Knivstabo 2023

”För att de inspirerar oss att gräva där vi står, men också för att de tar med Knivsta ut i världen.” Så står i det i motiveringen till Årets Knivstabo, som i år går till Alva Herdevall och Anders Rydell för deras uppmärksammade bok Modern självhushållning.

#KnivstaBryrSig

Knivsta kommun har tagit fram en kortlek med tankeväckande frågor och meningar som kan vara ett stöd vid svåra samtal om mående och psykisk ohälsa. Kom och ta ditt gratisexemplar!

Mötesplats för ungdomar

Ungdomsverksamheten startade upp det nya året med ett nytt elevcafé i Adolfsbergshallen i Alsike. Dataspel, sällskapsspel, bollsport och pyssel är några av aktiviteterna som erbjuds när caféet håller öppet varje torsdag.

CIK har prisats i arkitekturtävling

Arkitektbyrån Norconsult har vunnit ett arkitekturpris för CIK i Mixed-use Architecture – en kategori inom europeiska delen av International Property Awards.

Knivsta har fler än 20 000 invånare

I början av augusti 2022 passerade Knivsta kommun 20 000 invånare. En liten person som föddes då är Francis Söderlund, som bor i centrala Knivsta.

Gå och cykla i Knivsta

Här hittar du information om gång- och cykelstråk, trafiksäkerhet, framtidsplaner och annat som kan vara intressant för dig som går och cyklar i Knivsta kommun.

Idrottens dag på CIK

Elever fick prova massor av aktiviteter när Idrottens dag arrangerades i ett samarbete med RF Sisu och de lokala idrottsföreningarna. Dagen avslutades med ett framträdande av artisten Pidde P.

Hållbarhetslöften för Knivsta kommun

Knivsta kommun har tillsammans med ett 20-tal andra aktörer undertecknat hållbarhetslöften på vattenområdet.

Spela discgolf i Knivsta

Knivsta kommun har fått en discgolfbana - i området nära reningsverket.

Testa en aktivitetsrunda

Vill du upptäcka ett nytt sätt att få in mer rörelse och frisk luft i vardagen? Då kan du testa en av kommunens nya aktivitetsrundor!

Aktiviteter på Hälsohuset

På kommunala sim- och sporthallen Hälsohuset finns simbassäng med simskoleverksamhet, gym, gruppträningsverksamhet och sporthallar.

Föräldrastödsprogrammet COPE tonår

Det ger mycket glädje att vara förälder. Men ibland kan man behöva stöd och ny inspiration i sin föräldraroll. Det kan du få på kursen COPE tonår.

Nya Adolfsbergshallen

Hallen är fullstor och samtliga idrotter kan utöva fullgod träning där. Det finns också utrymme för kafé och sju omklädningsrum, samt en läktare som beräknas rymma cirka 30 personer.

Bli volontär!

Vill du engagera dig ideellt, skapa mening för en annan person eller grupp? Lyckträffen, kommunens öppna mötesplats för daglediga, har ett stort antal volontärer knutna till sin verksamhet. Du väljer själv vilket frivilligt socialt arbete du vill bidra med och hur mycket tid du vill ge.

Väntjänsten och Handtaget

Väntjänst och Handtaget är kostnadsfria tjänster som bygger på frivilligt arbete. Du som har en funktionsnedsättning, långvarig sjukdom eller är 65+ kan få hjälp av Väntjänsten och Handtaget. Välkommen!

Årets hyllning till förtjänstfulla ungdomar

I år fick följande personer ta emot kommunens hyllning till duktiga ungdomar: Clara Leffler, Lilly Smith, Jonatan Gembäck och Gabriel Kohonen.

Lyckträffen

Välkommen till Lyckträffen! Lyckträffen ligger centralt på Sågverkstorget i Knivsta och riktar sig till alla daglediga över 18 år i Knivsta, oavsett ålder och intresse. Det här är en öppen samlingsplats för dig som söker social gemenskap.

Knivsta kommun är med i Glokala Sverige

Knivsta kommun har gått med i Glokala Sverige och därmed stärkt vårt arbete med hållbarhet. Glokala Sverige är ett nationellt projekt som handlar om att stärka kunskap och engagemang för Agenda 2030 bland politiker och tjänstepersoner i kommuner och regioner.

Kommunens tjänst för att rapportera vildsvin

Vildsvinsstammen ökar relativt snabbt i Sverige. Knivsta kommuns Park- och naturenhet arbetar med att kartlägga hur traktens vildsvin rör sig. Nu kan du via en enkel rapporteringsfunktion hjälpa till genom att tipsa oss om du ser vildsvin eller spår av dem.

Badplatsen där hundar är välkomna

I Margaretaviken i Valloxen får hundar följa med och bada.

Uppsökande arbete mot ungdomar

Socialtjänsten vill på ett tidigt stadium få kontakt med ungdomar som behöver stöd, för att undvika att problemen växer sig stora.

Knivsta klättrar i Småföretagarindex

I Knivsta är förutsättningarna för att driva små företag goda. I årets Småfäretagarindex klättrar Knivsta kommun och hamnar på plats 15 bland Sveriges totalt 290 kommuner.

Nationaldagsfirandet 2023

På nationaldagen ägde det traditionsenliga firandet rum i samband med HusabyMarken i Husby-Långhundra. Nationaldagstal, framträdande med Knivsta kammarkör och prsiutdelning stod på programmet.

Kommunens feriearbete för ungdomar

Varje sommar erbjuder Knivsta kommun feriearbete för ungdomar. Ansökningstid är vanligtvis mars månad.

Förskolelever lärde sig om källkritik

Dinosaurier vid Knivstaån stod på schemat när förskolebarnen på Diamanten lärde sig källkritik på Källkritikens dag.

Livslotsen - en guide till hjälp, råd och stöd

Alla som bor i Knivsta kommun har fått broschyren Livslotsen i sin brevlåda. Broschyren ska underlätta för att hitta rätt stöd när livet svajar.

Klimatklivet

Klimatklivet är ett statligt investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar de klimatpåverkande utsläppen. Föreningar, bostadsrättsföreningar och andra organisationer kan söka stödet - dock inte privatpersoner.

Bli god man

Gillar du ordning och reda och vill göra skillnad för en medmänniska? Bli god man! Knivsta kommun arbetar tillsammans med Överförmyndarförvaltningen.

COPE - för dig som är förälder

Ibland kan man behöva stöd och ny inspiration i sin föräldraroll. Det kan du få på COPE föräldrakurs.

Mötesplatsen Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK)

I Knivsta Centrum för idrott och kultur finns plats för många aktiviteter. Välkommen till en kreativ och välkomnande mötesplats där du kan vara, verka och växa!

Medborgarrådet - för dig som vill delta och påverka

Vill du bidra till och påverka de kommunala besluten? Delta i Medborgarrådet!

Projekt Energi och klimat 2035

Inom ramen för stadsutvecklingsprogram Knivsta 2035 driver Knivsta kommun ett delprojekt inom energi och klimat.

Så firades Sveriges nationaldag 2023

Nya medborgare, flaggparad, körsång, prisutdelningar och nationaldagstal. De blågula festligheterna avlöste varandra när Knivsta kommun firade 6 juni i härligt sommarväder.

Troman publik – nytt förtroendemannaregister i Knivsta kommun

Knivsta kommun lanserar ett nytt sätt att hitta rätt i informationen om kommunens förtroendevalda politiker. I förtroendemannaregistret Troman publik hittar du bland annat information om varje politikers aktuella uppdrag och kan filtrera på kommunens olika styrelser och nämnder.

Knivstaförslaget - öppet för alla att lägga ett förslag

Har du en idé för Knivsta? Lämna ett knivstaförslag. Du kan komma med egna förslag, rösta på andras förslag eller bara följa flödet av idéer. Förslag som får minst 100 underskrifter under 90 dagar kommer att behandlas av berörd politisk nämnd.

Kommunens och polisens medborgarlöften

Både år 2021 och 2022 har Knivsta kommun och polisen tecknat medborgarlöften. Löftena är ett sätt att tillsammans verka brottsförebyggande och trygghetsskapande för ett tryggt och trivsamt Knivsta.

Kulturprogram för förskolor, familjedaghem och skolor

Nu blir det mer kultur till barn och unga i Knivsta kommun. Läs mer om nya kulturprrogrammet här.

Samhällslotsarna

Samhällslotsarna är volontärer som kan hjälpa till i kontakterna med olika delar av samhället, brev från myndigheter bland annat.

Jobba i Knivsta kommun

Är du nyfiken på hur det skulle vara att jobba i kommunen? Välkommen att besöka vår karriärwebb Jobba i Knivsta kommun!

Fullt program på Hälsoveckan för seniorer 20 - 26 maj

Under veckan kunde seniorerna bland annat testa motionspass på Hälsohuset, simma, följa med på fågelskådning, delta i musikkafé, gå på föreläsningar och mycket annat. Läs mer och se hela programmet på knivsta.se/hälsoveckan2024

Prenumerera på nyheter från Knivsta kommun

Vill du få nyheter från Knivsta kommun direkt till din inkorg? Välkommen att bli prenumerant!

Kurser för barn och unga på Kulturskolan

Nära centrum, vid Thunmanskolan, ligger Knivsta kulturskola. Här har många generationer barn lärt sig dansa, spela instrument, sjunga och skådespela.

Biblioteket - en samlingsplats för alla åldrar

Knivsta bibliotek,beläget i Kommunhuset, är Knivstas mest centrala mötesplats. Här kan du låna böcker och annan media, slå dig ned för att läsa eller studera och gå på evenemang och kurser.

Näringsliv i Knivsta - webbplatsen för dig som företagare i kommunen

På kommunens webbplats Näringsliv i Knivsta kan du ta del av nyheter, evenemang och information för företagare.

Ängbyskogen är Knivstas senaste naturreservat

Reservatet ligger nära tätorten i västra Knivsta och är det sjätte naturreservatet inom kommunens gränser.

Knivsta kommuns trygghetsvärdar

Trygghetsvärdarna ronderar på olika platser i Knivsta och Alsike under fredag- och lördagkvällar, enligt ett avtal med kommunens upphandlade leverantör av säkerhets- och trygghetstjänster. 

App för knivstaungdomar

Genom appen ”Ung i Knivsta” hoppas vi som kommun komma närmare alla ungdomar. Appen är ett verktyg för oss att nå dig som ung men också som ett verktyg för dig att nå oss.

Bygdegårdar

I Knivsta kommun finns fem bygdegårdar. Här kan du läsa mera om deras verksamhet.

Konst på CIK

På Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK) finns permanent offentlig konst att bese och uppleva. Här arrangeras också konstutställningar och konstvisningar.

Stegen

Stegen vänder sig till dig har psykisk ohälsa/psykisk funktionsnedsättning, är över 18 år och bor i Knivsta kommun.

Öppna förskolan Fröhuset

Välkommen till Fröhuset! Här kan du och ditt barn komma för att leka, lära, få stöd i föräldraskapet och lära känna andra familjer i området.

Hälsoäventyret i Knivsta

I vackra miljöer på Småskolevägen i Knivsta hittar du Hälsoäventyret - en hälsopedagogisk verksamhet för skolever i årskurs 2, 4, 6, 7 och 9. Hälsoäventyret drivs av Knivsta kommun tillsammans med Region Uppsala.

Ett aktivt föreningsliv

Knivsta kommun har ett aktivt föreningsliv med föreningar inom olika områden, som idrott, friluftsliv och kultur.

Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsplanering och utveckling

Ta del av planerna för framtidens Knivsta, aktuella byggen, planer och program.

Upplev Knivsta

Smultronställen, fritidsaktiviteter och naturupplevelser. På våra sidor Upplev Knivsta kan du ta del av allt det härliga som finns att uppleva och göra i vår fina kommun.

På Smultronstället träffas Knivstabor med demensdiagnos

Följ med till Smultronstället - och läs om kommunens övriga stöd till dig som är anhörig till en äldre

Upplev Knivsta

Smultronställen, fritidsaktiviteter och naturupplevelser. På våra sidor Upplev Knivsta kan du ta del av allt det härliga som finns att uppleva och göra i vår fina kommun.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 29 maj 2024