Att planera för framtiden
Att planera ett samhälle för framtiden är en komplex process. Det som beslutas idag påverkar många generationer framöver.
Det är många gånger svårt att föreställa sig hur livsstilar och livsvillkor kommer att se ut på lång sikt. Vilka möjligheter och begränsningar kommer att finnas? Ingen vet säkert.
Därför behöver den planering som vi gör idag leda till en långsiktig och robust samhällsstruktur, förberedd för att möta olika utmaningar.
Vad bygger egentligen en kommun?
En kommun ska se till att det finns samhällsservice till invånarna, som förskolor, skolor och omsorg.
Kommunen ska också planera för samhället och förbereda infrastruktur till kommande byggen, som gator, vatten och avlopp.
Kommunen ska också se till att det finns bostäder, hälsoskydd och miljöskydd, att det är rent och att människor kan slänga sin sopor.
Om stadsutveckling och samhällsplanering
Samhällsplanering brukar delas upp i översiktlig planering, som är planering av större områden, och detaljplanering, som är planering av mindre områden eller kvarter.
Översiktsplan och andra översiktliga planer
Varje kommun ska enligt plan- och bygglagen (PBL) ha en aktuell översiktsplan (ÖP) som omfattar hela kommunens yta. En översiktsplan ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön, och vägleder i besluten om hur mark- och vattenområden ska användas, utvecklas och bevaras i framtiden.
Översiktsplanen ska, tillsammans med andra översiktliga planer och strategier, ge stöd för mer detaljerad planering. I Knivsta kommun pågår arbetet med att ta fram en ny översiktsplan, som planeras att antas år 2025/2026
Se Knivsta kommuns gällande översiktsplan, se information om nya översiktsplanen och ta del av kommunens övriga övergripande strategier, planer och program
Detaljplanering
Detaljplaner reglerar hur olika mark- och vattenområden får användas och vilka byggnader eller anläggningar som får finnas där.
För att underlätta arbetet med detaljplaner kan kommunen välja att upprätta ett särskilt detaljplaneprogram för ett specifikt område.
Detaljplanen är alltid en avvägning mellan allmänna och enskilda intressen, och är ett juridiskt bindande dokument.
Kommunen beslutar om användning, utformning och upprättande av en detaljplan enligt plan- och bygglagen (PBL)
Se aktuella detaljplaner i Knivsta kommun