Allt arbete och all den utveckling som äger rum inom Knivsta kommun sker med utgångspunkt i Agenda 2030 - den globala agendan med 17 punkter för förändring mot ett hållbart samhälle.
Kommunen ska aktivt arbeta med att uppfylla de globala målen för hållbar utveckling. Hållbarhetsarbetet står även inskrivet i Knivstas fastslagna vision, som anger att Knivsta ska vara en föregångskommun för det hållbara samhället.
Knivstas samhällsutveckling tar således avstamp i Agenda 2030.
Med hållbarheten i fokus knyts Knivsta kommun ihop och vidareutvecklas.
Vad är hållbar utveckling?
Hållbar utveckling består av tre delar som är ömsesidigt beroende av varandra:
- Ekologisk hållbarhet, som handlar om att långsiktigt bevara vattnens, jordens och ekosystemens produktionsförmåga och att minska den mänskliga påverkan på naturen.
- Social hållbarhet, som handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt samhälle där de grundläggande mänskliga behoven uppfylls.
- Ekonomisk hållbarhet, som handlar om att långsiktigt hushålla med mänskliga och materiella resurser.
Hållbar fysisk planering
Fysisk planering är ett viktigt verktyg för att uppnå en hållbar utveckling. I den fysiska planeringen tar vi hänsyn till hur mark, vatten och bebyggd miljö används.
Ur ett miljöperspektiv kan det handla om att bygga så att belastningen på mark, vatten och luft minimeras, att vi hushåller med naturresurser, kretsloppsanpassar samhällsbyggandet, bevarar och utvecklar områden med skyddsvärda natur- och kulturmiljöer samt använder mark till det som den bäst är lämpad för.
Det finns ett tydligt samband mellan hälsa och miljö, så en hållbar utveckling innebär också att kommunen planerar för en god livsmiljö för sina invånare.
Tätortsnära natur spelar en viktig roll för folkhälsan. Den inbjuder till fysisk aktivitet, som i sig är hälsofrämjande.
Samtidigt har många studier visat på en rad andra positiva effekter för det psykiska välbefinnandet. Som ett exempel använder många djur tätorternas grönområden som skydd, bostad eller rastplats. Det är inte bara bra för djuren, utan ger också oss invånare möjlighet till naturupplevelser. Detta kan sin tur bidra till ökat engagemang för miljöfrågor.
Den fysiska planeringen ger till sist även förutsättningar för en hållbar energiförsörjning, genom väl planerade bebyggelseområden och tekniska försörjningssystem. Det kan i sin tur minska transportbehovet samt förbättra förutsättningarna för kollektivtrafik, gång- och cykeltrafik.
Läs mer
Miljömål ooch miljöarbete i Knivsta kommun
Grönstrukturplan för Knivsta kommun