Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Sök på webbplatsen

Det här är en mobilitetshubb

Allt fler nya stadsdelar planerar för så kallade mobilitetshubbar. En mobilitetshubb kan beskrivas som en plats, eller en byggnad, nära invånarna, som rymmer olika möjligheter för resor och transport – som exempelvis kollektivtrafik, taxistation och bilpool. Tanken är att du som bor i stadsdelen ska kunna resa enkelt och hållbart, utan att behöva använda ett eget fordon.

Cykelparkering

En mobilitetshubb kan rymma exempelvis kollektivtrafikhållplatser, taxistation, cykelparkering, parkeringsgarage och pooler av olika slag, som bilpool, cykelpool och pooler för mikromobilitet (elcyklar och elscootrar).

Mobilitetshubben kan också ha annan service, som kafé, butik, drop in-arbetsplatser, cykelreparationsplats och laddningsstation för elbilar.

Tanken med en mobilitetshubb är att det ska vara enkelt och tillgängligt för dig som invånare att använda dig av de transportmedel och den service som mobilitetshubben erbjuder. Det blir lätt att resa och leva hållbart, eftersom de transportmedel som ingår i en modern mobilitetshubb är ”gröna”.

Dela fordon – framtidens melodi?

Många samhällsplanerare menar att en mobilitetshubb är framtidens sätt att ha fordon.

Med en mobilitetshubb i området behöver du inte själv äga ett fordon, utan kan dela fordon med andra och välja det färdmedel som passar bäst för dagen. Ska du ta dig en kort sträcka och det är fint väder väljer du kanske en elcykel från elcykelpoolen, regnar det tar du bussen, och behöver du bil bokar du en elbil från bilpoolen. Mobilitetshubben ger flexibilitet för invånarna på samma gång som kostnaderna för eget fordonsägande minskar.

Läs mer om vad en mobilitetshubb är hos forskningsföretaget Trivector Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs om ett projekt med en mobilitetshubb i stadsdelen Rosendal i Uppsala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 23 september 2020