Levande, trivsamma och grönskande
Arbetet med två hållbara stadsdelarna i västra Knivsta och Alsike tar avstamp i de värden som beskrivs i Knivstas vision 2025 och i kommunens gällande översiktsplan.
Kommunens stadsutvecklingsstrategi för de framtida stadsdelarna tar sikte på hållbarhet - social, miljömässig och ekonomisk.
Målet är två levande, trivsamma och grönskande stadsdelar som utgör del i framtidens Knivsta - en modern småstad som är en föregångskommun inom hållbar och innovativ stadsutveckling, och som rymmer både stadens kvaliteter och en levande landsbygd.
I de nya stadsdelarna planeras för många mötesplatser. Här ryms plats för parker, gator, idrottsplatser, förskolor, skolor, affärer, restauranger och annat som hör en stad till.
När det gäller bebyggelse skissas på en småstadskaraktär, med blandade kvarter för boende, arbetande och besökare. Målet är att du, var du än väljer att bo i de nya stadsdelarna, ska ha tillgång till stadskvalitéer, grönska och hållbar mobilitet inom några hundra meter. Bostäderna ska vara av blandad karaktär, med flerbostadshus och radhus i olika upplåtelseformer. Minst 30 procent av bostäderna ska vara hyresrätter.
Service kommer främst att finnas i stadsdelarnas kärnor, där bebyggelsen är högre och där flerbostadshusens bottenplan rymmer lokaler för butiker, kaféer, föreningsliv och annan verksamhet. Verksamheterna bidrar till levande stadsdelar, både dagar och kvällar. Längre ut från kärnorna blir husen lägre, med kvarter som rymmer flerbostadshus, radhus och närservice.
Arkitekturen och stadsbyggandet ska luta sig mot Knivsta kommuns antagna strategi med stadsbyggnadsprinciper och arkitekturpolicy. Strategin anger bland annat hur höga hus får vara i olika delar av tätorterna Knivsta och Alsike, att ny bebyggelse behöver ta hänsyn till omgivningen och att grönska och växtlighet ska vara viktiga inslag i stadsbilden. Stadsbyggnadsprinciperna rymmer också en arkitekturpolicy, med råd till byggherrar och arkitekter.
Natur och grönska blir viktigt i stadsdelarna. Gröna stråk ska leta sig in bland kvarteren och erbjuda grönskande mötesplatser. Du som bor och verkar i någon av de två stadsdelarna ska ha tillgång till grönytor för utevistelse inom 150 meter från din bostad, och friluftsliv och rekreation inom 800 meter.
Ett nätverk av cykelfartsområden samt gång- och cykelvägar gör det tryggt, effektivt, enkelt och självklart för både barn och vuxna att transportera sig till fots eller med cykel. Om behov av bil uppstår ska bilpooler finnas nära till hands.
Nyckelordet är nära. Avstånden är korta - till affären och parken, till idrottsplatsen och fritidsaktiviteterna. Men också till naturen, med strövområden, vatten och grönska.
Du kan gå eller cykla till det mesta - eller ta bussen eller tåget, om du hellre vill.
Vision och utgångspunkt för stadsbyggandet och samhällsutvecklingen i Knivsta kommun
Kommunens gällande översiktsplan
Tre konceptbilder på hur några kvarter i stadsdelarna kan komma att se ut
De här bilderna är utformade efter de vägledande riktlinjerna i kommunens stadsutvecklingsstrategi för västra Knivsta och Alsike.
Bilderna är idéskisser. Hur de olika byggnaderna i stadsdelarna kommer att se ut mer exakt är inte bestämt än. Det bestämts först i de kommande detaljplanerna. Du kan vara med och påverka varje ny detaljplan. Då bjuder vi på kommunen in till dialog enligt plan- och bygglagen.