För att få servera alkohol till allmänheten och slutna sällskap måste du ha serveringstillstånd och följa reglerna för alkoholservering. De flesta regler gäller oavsett om du ska arrangera ett tillfälligt evenemang eller driver cateringföretag, restaurang eller liknande. Om reglerna skiljer sig mellan olika tillstånd står det angivet under respektive rubrik.
Inköp av alkoholdrycker
Du som har tillfälligt serveringstillstånd för slutet sällskap får bara servera alkohol som du köpt från Systembolaget. Om du har stadigvarande serveringstillstånd eller tillfälligt serveringstillstånd för allmänheten får du även köpa alkoholdrycker från godkända partihandlare.
Alternativa drycker
Det måste finnas flera olika lättdrycker till försäljning. Som lättdryck räknas dryck som är fri från alkohol eller innehåller högst 2,25 volymprocent alkohol.
Medförande och förvaring av alkoholdrycker
Det får inte finnas några andra alkoholdrycker på serveringsstället än de som du köpt in för serveringen. Gäster eller andra personer får alltså inte dricka alkoholdrycker som de har tagit med sig själva. De får heller inte ta med sig alkoholdrycker från serveringsstället.
Prissättning
Du får inte sälja alkoholdrycker till ett lägre pris än inköpspriset. Prissättningen får inte heller främja försäljning av drycker med högre alkoholhalt. Mängdrabatt och kombinationserbjudanden är inte tillåtna.
Påträngande servering
Du får inte övertala en gäst att köpa alkoholdrycker. Men serveringspersonalen får fråga om gästen önskar något ytterligare innan kassan stänger. Det är också tillåtet att rekommendera en särskild sorts vin till en viss maträtt och liknande om gästen frågar efter det.
Ingen alkohol till ungdomar eller påverkade personer
Ingen får servera alkoholdrycker till personer under 18 år. Den som serverar alkoholdrycker är skyldig att kontrollera att mottagaren är minst 18 år.
Det är inte heller tillåtet att servera alkoholdrycker till den som är märkbart berusad eller påverkad av narkotika.
Du som tillståndshavare och den som du har utsett till serveringsansvarig ska se till att ordning och nykterhet råder på serveringsstället.
Serveringsansvariga personer
Under hela tiden som alkoholdrycker serveras måste du som tillståndshavare eller den du utsett till serveringsansvarig vara på plats. Det är du som tillståndshavare eller serveringsansvarig som är ansvarig för att bestämmelserna i alkohollagen följs.
Serveringstid
Alkoholdrycker får bara serveras under den tid som framgår av serveringstillståndet. Serveringsstället ska vara utrymt senast 30 minuter efter serveringstidens slut.
Krav på servering av mat
Det måste finnas lagad eller på annat sätt tillredd mat tillgänglig för gästerna. Matkravet gäller alla tillstånd utom för provsmakning och pausservering.
Krav för stadigvarande serveringstillstånd
För att få servera alkohol till allmänheten på en restaurang eller liknande måste du kunna erbjuda dina gäster ett varierat utbud av mat under hela serveringstiden. Maten ska lagas eller på annat sätt tillredas i ditt kök. Efter klockan 23.00 får du minska utbudet till ett mindre antal enklare rätter.
Om du har festvåning och ska servera alkohol till slutna sällskap behöver inte maten vara lagad eller tillredd i den egna verksamhetens kök. Det går till exempel bra med festarrangörens eller ett cateringföretags kök. I övrigt gäller samma krav på mat som vid servering till allmänheten.