Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
För de flesta ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.
Vi erbjuder också e-tjänster, flera av dem inom områdena Förskola och skola respektive Bygga, bo och miljö.
Vår e-tjänsteportal fungerar i de flesta webbläsare, dock ej Internet Explorer.

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen
  • Start
  • Nu ska avfallspåsar användas för frukt och grönt i Knivsta

19 november 2019 kl 14:06

Bygga, bo och miljö

Nu ska avfallspåsar användas för frukt och grönt i Knivsta

Allt fler butiker i landet väljer att ersätta plastpåsarna för frukt och grönsaker med matavfallspåsar. Nu har avfallsenheten i Knivsta kommun inlett ett projekt med livsmedelsbutiker för att testa metoden här i kommunen.

- Tanken är att vi ska skippa plasten så mycket som möjligt. Genom det här projektet kan vi minska plastanvändningen samtidigt som matavfallspåsen används två gånger. Först i butiken, när du lägger frukt och grönsaker i den, och sen när du kommer hem, för ditt matavfall, säger Jessica Liljeblad, avfallsingenjör i Knivsta kommun.

Projekt för att skippa plasten

Under projektets sex månader står kommunen för kostnaderna för matavfallspåsarna, därefter övergår ansvaret och kostnaden för påsarna på butikerna.

Ica Kvantum i Knivsta är först ut att erbjuda kunderna matavfallspåsar till frukt och grönt. Coop i Alsike är på väg att ansluta sig till projektet, och kommunens förhoppning är att alla livsmedelsbutiker ska haka på.

- En viktig sak att tänka på som kund är att om man använder självscanning så ska själva etiketten inte sättas på papperspåsen, utan på frukten eller grönsakerna i påsen. Gör man så fungerar påsen utmärkt som matavfallspåse, och det är ju en viktig poäng med metoden, säger Jessica Liljeblad.

Sidan uppdaterades: 26 november 2019