#layer($layer) #layer($layer) #layer($layer) #layer($layer) #layer($layer) #layer($layer) #layer($layer) #layer($layer) #layer($layer) #layer($layer) #layer($layer) #layer($layer) #layer($layer)
Sök på webbplatsen
#layerCloseButton('search-layer')
  • Start
  • Svängig utomhuskonsert vid äldreboenden i pandemitider

15 maj 2020 kl 16:06

Stöd och omsorg

Svängig utomhuskonsert vid äldreboenden i pandemitider

Coronapandemin innebär att äldreboenden inte får ta emot besökare och att många aktiviteter måste ställas in. Men under fredagen bjöds boende och personal på Vilhelms gård och Estrids gård i Knivsta på svängig jazzkonsert på coronasäkert sätt, när sångerskan Frida Öhrn med musiker höll utomhuskonsert.

Det är lunchtid i centrala Knivsta och toner av jazzmusik sprider sig med vårvindarna mellan husen. På innergården vid äldreboendet Vilhelms gård har sångerskan Frida Öhrn konsert med musikerna i bandet The Blue Sounds. De boende och personalen sitter och står på balkongerna in mot gården, påbyltade med filtar och vantar, med ansiktena vända mot den svala majsolen.

- Jag har älskat jazz sen jag var liten och hörde Alice Babs sjunga på TV. Är det någon av er som har sett filmen ”Swing it, magistern”? frågar Frida Öhrn i mikrofonen och flera ja-rop hörs från balkongerna.

Konserterna på Vilhems gård och Estrids gård är en del i Knivsta kommuns arbete inom Kultur i vården som syftar till att ge vårdtagare kulturupplevelser i vardagen. I vanliga fall hade konserterna kunnat hållas inomhus, men under coronapandemin behöver man tänka annorlunda.

Frida Öhrn spelar till vardags med bandet Cookies "N" Beans och tävlade även i senaste Melodifestivalen. Under våren har hon haft flera utomhusspelningar på äldreboenden. Repertoaren består av jazzpärlor och en och annan bossa nova, som Frida introducerar på följande sätt.

- Nu låtsas vi att vi allihopa här har tagit ett plan till Rio de Janeiro! Corona finns inte, det är varmt och skönt och vi kanske har tagit ett dopp i havet och har en paraplydrink i handen. Här kommer en bossanovalåt!

Flera av de boende stampar takten. Personalen, iförda munskydd, bjuder på snittar och bubbel i glas.

- Ni är fantastiska! ropar en av damerna i publiken till bandet under applåderna.

Hur känns det att ha sådan här spelningar?

- Det är ju så speciella tider nu, och det känns väldigt bra att göra det vi kan för att sprida glädje och kanske minska på orostankarna en stund. Det är roligt att få ge lite glädje till de äldre som inte kan träffa sina anhöriga. Musik är det bästa sättet att kommunicera på, svarar Frida Öhrn.

Se ett klipp från spelningen på Vilhelms gård nedan.

I bandet The Blue Notes ingår: Patrik Boman, bas, Carl Orrje, piano, Jesper Kviberg, trummor, Hans Löfenberg, ljudtekniker:

Sidan uppdaterades: 15 maj 2020