Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för stadsbyggnad och samhällsutveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Du är på väg till Knivsta fyller 20 år!

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
För de flesta ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.
Vi erbjuder också e-tjänster, flera av dem inom områdena Förskola och skola respektive Bygga, bo och miljö.
Vår e-tjänsteportal fungerar i de flesta webbläsare, dock ej Internet Explorer.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below


Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

21 februari 2023 kl 08:07

Stöd och omsorg

Skydda dig mot telefonbedrägerier

Telefonbedrägerier blir allt vanligare i Sverige. Under 2022 ökade den här typen av brott med 86 procent jämfört med året dessförinnan. Särskilt utsatta är äldre och personer med nedsatt funktionsförmåga. Här kan du läsa om hur telefonbedrägerierna kan gå till och hur du kan skydda dig.

Telefonbedrägerier har ökat kraftigt i Sverige och personer över 70 år är särskilt utsatta. Ett telefonbedrägeri kan gå till så att bedragaren ringer upp och utger sig vara från exempelvis en bank eller myndighet. Under samtalets gång försöker bedragaren lura till sig kortnummer och koder från den äldre. Det är också vanligt att bedragaren via telefon försöker lura den äldre att logga in på internetbanken, för att på så sätt få åtkomst till bankkontot.

Så skyddar du dig mot falska telefonsamtal

Om du är mentalt förberedd redan innan telefonen ringer har du större chans att förhindra bedrägeriet. Gör upp en plan för vad du ska säga om någon kontaktar dig och vill att du ska logga in eller lämna ut koder. Bedragaren kan försöka stressa dig och då är det lättare att agera som man vill om man har tänkt ut det i förväg. 

1. Lägg på luren – om du blir osäker ska du avsluta samtalet

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från kommunen, banken, en myndighet eller ett företag. Var vaksam om någon utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar. 

2. Logga inte in eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon på telefon. Dina kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar. Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig – oavsett vem det är som ringer. Varken kommunen, myndigheter eller banken skulle ta kontakt för att be dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.

3. Lita inte på den som ringer, även om personen verkar trovärdig

Bedragare kan använda information som de hittat på nätet för att lura dig. Lita därför inte på den som kontaktar dig bara för att personen har uppgifter om dig. Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Just nu genomför polisen en nationell informationskampanj om telefonbedrägerier mot äldre. Du kan läsa mer på polisens webbplats.
Läs mer om kampanjen på Polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förhöjd risk för bedrägerier när elstödet betalas ut

I dagarna börjar Försäkringskassan betala ut det statliga elstödet till de hushåll som är berättigade. Tänk på att varken banken, Försäkringskassan, Svenska kraftnät eller någon annan myndighet, kommer att kontakta dig för att be dig logga in eller överlämna dina koder för att du ska få ut ditt elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet handlar det om ett bedrägeriförsök. Då bör du avsluta samtalet direkt och polisanmäla händelsen.

Sidan uppdaterades: 21 februari 2023