Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för stadsbyggnad och samhällsutveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Du är på väg till Knivsta fyller 20 år!

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
För de flesta ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.
Vi erbjuder också e-tjänster, flera av dem inom områdena Förskola och skola respektive Bygga, bo och miljö.
Vår e-tjänsteportal fungerar i de flesta webbläsare, dock ej Internet Explorer.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below


Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

03 december 2019 kl 11:20

Uppleva och göra

Invigningen av CIK närmar sig

Med bara några dagar kvar till invigningen är det full aktivitet inne i Knivsta Centrum för idrott och kultur. Under måndagen öppnades biljettkassan där Knivstaborna kan hämta ut biljetter för lördagens kvällsprogram.

- Det känns väldigt roligt, och det har varit en hel del folk här. Ett par av helgens evenemang är faktiskt redan fullbokade - operan och Kulturskolans julshow. Det finns ett stort intresse och vi ser verkligen fram emot att välkomna Knivstaborna hit i helgen, säger Lena Malmborg som är kommunikationsansvarig på Kultur- och fritidskontoret.

I helgen öppnar CIK för allmänheten

På torsdag smygöppnar anläggningen med ett arrangemang för de föreningar som varit med i referensgrupparbetet under bygget av CIK. Från och med helgen slår anläggningen upp dörrarna för allmänheten med program i hela huset. En av programpunkterna är konstvandringar som kulturstrateg Jon Hulander komma hålla i.

- Konsten är central i CIK och vi hoppas verkligen att Knivstaborna ska känna att det är deras konst. Att hänga med på en konstvandring är ett bra sätt att upptäcka huset - förutom de fyra platsspecifika konstverken finns ett 30-tal konstverk i huset, av både lokala, svenska och internationella konstnärer. Vi kommer köra flera konstvandringar även efter invigningen, säger Jon Hulander.

Så ska lokalerna användas framöver

Under invigningshelgen blir det premiäranvändning av kampsportslokalen med prova-på och uppvisningar av föreningar. Det blir även prova-på i sporthallarna, men de har redan använts flitigt under ett par månader. Dagtid är det framför allt Thunmanskolan som använder hallarna för idrottsundervisning. Kvällar och helger används hallarna för matcher och träningar av föreningar inom handboll, basket, innebandy och futsal, alltså inomhusfotboll. Och de lokala föreningarna är viktiga aktörer för CIK framöver.

- Föreningar i Knivsta använder idrottslokalerna för sina träningar och matcher. Ishallen kommer utöver föreningarnas verksamheter ha bland annat allmänhetens åkning. Föreningar från andra kommuner kan boka lokalerna i det fall det finns lediga tider kvar när Knivstas föreningar gjort sina bokningar. Sporthallarna kan även användas till större evenemang och mässor, säger Lena Larsson, kultur- och fritidschef i Knivsta kommun.

Scenkonstlokalen har plats för 400 i publiken

Invigningshelgen innebär premiär för användningen av scenkonstlokalen, med plats för 400 i publiken.

- Scenen kommer att användas av lokala aktörer men ska även hyras ut till företag, privata scenproduktioner, evenemang av olika sorter, dagkonferenser och samarbeten med externa aktörer. Kultur- och fritidskontorets egna verksamheter kommer använda scenen för evenemang och produktioner. Utbildningar i scenteknik för föreningar, ungdomar och andra entusiaster kan komma att bli aktuellt, säger Lena Larsson.

Fakta om CIK

  • CIK ägs av Kommunfastigheter i Knivsta AB, som är kommunens helägda bolag.
  • Knivsta kommuns Kultur- och fritidskontor hyr den största delen av CIK av Kommunfastigheter i Knivsta AB. I hyran ingår alla lokaler som allmänheten har tillträde till – sporthallarna, scenkonstlokalen, kampsportslokalen, mingelytor och den kommande ishallen. Undantaget är de tre våningsplanen med kontorslokaler, som Kommunfastigheter ska hyra ut till externa hyresgäster.
  • Restaurangen i entréplan drivs av en extern aktör, som har ett avtal med Kultur- och fritidskontoret om att de får bedriva sina tjänster i lokalerna.

Hyra och driftskostnader

  • Kultur- och fritidskontoret betalar årligen en hyra på 25,5 miljoner kronor till Kommunfastigheter i Knivsta AB. (Siffran avses från och med 2021 när ishallen är igång på helårsbasis, innan dess är hyran lägre.)
  • Kostnaden för driften av CIK, exklusive hyra, är 10 cirka miljoner kronor per år. I driften ingår exempelvis personalkostnader, el, städ och sopor, vatten/avlopp, larm, telefoni/IT och förbrukningsmaterial. Driften avser inte de tre kontorsplanen.

Intäkter

  • Driften och hyran för Kultur- och fritidskontorets del av CIK finansieras genom skattemedel samt genom externa intäkter.
  • De externa intäkterna är beräknade till cirka 4 miljoner kronor per år. Det är pengar som Kultur och fritid får in genom att hyra ut lokaler till exempelvis lokala föreningar, andra kommunala verksamheter, föreningar och kommuner utanför Knivsta kommun, och till företag och privatpersoner.
  • Kommunfullmäktige har antagit en prislista som anger nivåerna för hur mycket det kostar att nyttja lokalerna i CIK (och andra lokaler i kommunens fastigheter). Prislistan är uppdelad på ett sådant sätt att det är förmånligast för Knivstas föreningar med barn- och ungdomsverksamhet att nyttja lokalerna och dyrast för företag och vid bokningar av kommersiell karaktär.

Sidan uppdaterades: 3 december 2019