Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för stadsbyggnad och samhällsutveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Du är på väg till Knivsta fyller 20 år!

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
För de flesta ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.
Vi erbjuder också e-tjänster, flera av dem inom områdena Förskola och skola respektive Bygga, bo och miljö.
Vår e-tjänsteportal fungerar i de flesta webbläsare, dock ej Internet Explorer.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below


Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

15 oktober 2020 kl 16:22

Förskola och skola

Offentliga måltidens dag firades i Knivsta

Torsdagen 15 oktober firades Offentliga måltidens dag i många av Knivstas skolor och förskolor. Syftet är att uppmärksamma den offentliga måltiden och dess betydelse. Dagen till ära serverades barnen och eleverna extra festlig lunch med efterrätt, och det erbjöds även en tipspromenad med kluriga matfrågor.

Torsdagen 15 oktober firades Offentliga måltidens dag runt om i landet. Offentliga måltider berör många - varje dag serveras cirka tre miljoner måltider inom vård, skola och omsorg i Sverige.

Inom Knivsta kommuns måltidsverksamhet arbetar ett 30-tal anställda, som varje dag lagar cirka 3 500 portioner mat till sammanlagt nio skolor och tre förskolor.

- Vill gärna lyfta vår verksamhet och våra duktiga kockar som lagar så mycket bra och god mat varje dag. Det är viktigt att vi lagar mat som barnen tycker om och som hamnar i magen. God och näringsriktig lunch ger glada och mätta barn som har bättre förutsättningar att lära och att må bra, säger Sofia Persson, produktionsansvarig Måltidsverksamheten Knivsta kommun.

Inför dagen beslutades att alla barn och elever skulle få efterrätt, och sedan har skolorna och förskolorna kunnat välja vilken populär varmrätt som skulle serveras. Barnen har också kunnat gå en rolig tipsrunda med kluriga frågor om mat.

Festliga menyer med efterrätt

De festliga menyerna varierade – här är ett par exempel: Adolfbergsskolan serverade ugnsstekt kyckling med klyftpotatis och tzatsiki. Fruktsallad och vaniljsås som efterrätt. Högåsskolan serverade pulled pork med grytfriterade pommes följt av vaniljpannacotta med bärkompott. Brännkärrsskolan serverade kycklingfärsbiffar med potatis, gräddsås och lingonsylt, och till efterrätt blåbärskräm, vaniljklick och kardemummaskorpor. Norrgårdens förskola serverade hemlagade Biff a la Lindström med potatismos och sky. Efterrätten var kladdkaka med vispad grädde.

Thunmanskolan fick skjuta på firandet på grund av en vattenläcka. Där firas istället Måltidens dag i morgon fredag och då bjuds det på kyckling med klyftpotatis samt pannacotta till dessert.

Faktaruta:

Måltidens dag instiftades av Måltidsakademien och firas den tredje torsdagen i oktober varje år. Just i år har projektet MATtanken, i samråd med Måltidsakademien, även valt att fira ”Den offentliga måltidens dag” samma datum. Det betyder att offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp vad de gör. MATtanken är ett projekt som genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte vill bidra till hållbara offentliga måltider. Projektet vill främja ökad kvalitet på offentliga måltider och att de resurser som satsas på dessa ska tas tillvara på bästa sätt.

Sidan uppdaterades: 16 oktober 2020