Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för stadsbyggnad och samhällsutveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Du är på väg till Knivsta fyller 20 år!

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
För de flesta ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.
Vi erbjuder också e-tjänster, flera av dem inom områdena Förskola och skola respektive Bygga, bo och miljö.
Vår e-tjänsteportal fungerar i de flesta webbläsare, dock ej Internet Explorer.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below


Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

19 maj 2022 kl 16:41

Förskola och skola

Nu invigs barnens nya insektshotell

Under Förskolans dag öppnade kommunens nya insektshotell i Dammparken i Alsike. Hotellet ersätter det förra som brann ner i fjol och förskolebarn firade idag genom att inreda hotellet med material som insekter gillar. Nu hoppas både förskolebarn och pedagoger att det nya hotellet ska locka till sig många fjärilar, insekter och bin.

För två år sen invigdes insektshotellet intill Knivstaån i Knivsta. Det hade skapats av kommunens förskolor och blev ett populärt utflyktsmål för både familjer och förskolor. I september förra året brann det uppskattade hotellet ner och projektledarna Christina Gottfridsson och Frida Ström fick ta emot en stor mängd meddelanden från upprörda och ledsna knivstabor.

- Vi blev överväldigade över responsen och många barn var ju också väldigt ledsna. Lokala företag och föreningar hörde av sig och ville hjälpa till och sponsra en återuppbyggnad, så vi beslutade att bygga ett nytt insekthotell, fast här i Alsike istället, säger Christina Gottfridsson.

Frögubbar ska bidra med nya växter och blommor

Det nya insektshotellet ligger i Dammparken utanför Coop i Alsike, intill en stor gräsmatta där barnen under Förskolans dag, som firas den 19 maj, lekte, dansade och åt glass. Under dagen kom runt 300 förskolebarn och fyllde de olika våningsplanen i hotellet med material som bark, halm, vedträn och blommor. Barnen placerade även ut så kallade fröbomber som de själva tillverkat i form av lergubbar med blom- och växtfrön i magen. Rotary, Coop och Ica har hjälpt till med material till själva hotellbyggnaden.

Insektshotellet är en del i projektet ”Barnens röster om vär(l)den”, som förskolorna i Knivsta kommun arbetat med på olika sätt under flera års tid. Det övergripande syftet med projektet är att arbeta med hållbarhet samt att ge barnen framtidshopp och tro på förmågan att kunna påverka. Målet är också att skapa nätverk och ökat samarbete mellan de olika förskolorna.

- Vårt tema är ju hållbarhet och i år vi har särskilt pratat om social hållbarhet. Och då passar det väldigt fint med våra frögubbar - där fröet i magen blir en symbol för att vi bryr oss om och tar hand om varandra, säger Christina Gottfridsson.

- Vi har även pratat mycket med barnen om hur viktigt det är med exempelvis pollinering för att det ska kunna växa blommor, frukt och annat. Då blir det här en väldigt konkret handling för barnen, att de känner att de kan göra skillnad, säger Frida Ström.

"Som en staty i parken"

Nu hoppas både pedagoger och barn att insekterna ska trivas i sitt nya hotell och att många knivstabor ska vilja besöka platsen.

- Det blir ju som en staty här i parken, och lite mer synligt än det förra hotellet som låg nere vid ån. Park- och naturenheten ska även sätta ut blomlådor här runt insektshotellet, så det kommer bli en fin plats att besöka och njuta av, för både insekter och människor, säger Frida Ström.

Förskolebarnen inreder det nya insektshotellet med material som insekter gillar.

Förskolebarnen inreder det nya insektshotellet med material som insekter gillar.

Det nya insektshotellet står utanför Coop i Dammparken i Alsike.

Det nya insektshotellet står utanför Coop i Dammparken i Alsike.

Sidan uppdaterades: 19 maj 2022