Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

14 mars 2022 kl 16:19

Politik och organisation

Kommunen inventerar möjliga bostäder för flyktingar – vill du erbjuda boende?

Just nu förändrar sig läget snabbt kring flyktingar från Ukraina och kommunen förbereder sig på ett flyktingmottagande. Vi inventerar möjliga bostäder och nu kan du som privatperson anmäla om du har en bostad att hyra ut eller kan ta emot personer i ditt hem.

Knivsta kommun arbetar just nu med att se över våra verksamheter för att kunna hantera olika scenarier med anledning av kriget i Ukraina och flyktingströmmen därifrån. Det handlar bland annat om ha beredskap för att emot barn i skola och förskola, samt om tolkbehov och bostäder.

Kommunen inventerar möjliga bostäder - vill du erbjuda boende?

Knivsta kommun arbetar med att inventera vilka lägenheter och bostäder som kan erbjudas flyktingar från Ukraina. Vi är i dialog med Migrationsverket och har delgivit myndigheten möjligheten att hyra äldreboendet Norlandia i Alsike som akutboende.

I vårt arbete med att inventera bostäder vänder vi oss nu också till dig som har en bostad att hyra ut eller har möjlighet att ta emot flyktingar i ditt hem. Du kan upplåta bostadsplats på två olika sätt.

  • Du kan hjälpa till på frivillig basis och erbjuda plats i ditt hem åt flyktingar. Det är en frivillig humanitär och ideell handling som varmt välkomnas, men inte ersätts, av kommunen. För att vi ska kunna göra en kartläggning av möjliga bostadsplatser kan du lämna en intresseanmälan så återkommer vi om det blir aktuellt.
  • Du kan anmäla intresse för att hyra ut hus eller lägenhet. Vi vet ännu inte om eller i vilken omfattning detta kan komma att behövas. Om behov finns så kan vi komma att återkomma med en förfrågan och förutsättningar. Du skriver då kontrakt med Knivsta kommun eller Migrationsverket och får ersättning.

Läs mer och fyll i intresseanmälan här

Viktigt att flyktingar kontaktar Migrationsverket

För dig som möter någon från Ukraina eller vill ta emot någon i ditt hem är det bra att känna till att EU har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehållstillstånd och arbetstillstånd inom EU. Personerna behöver vända sig till Migrationsverket för att registrera sig och för att kunna få ekonomisk ersättning till mat och hyra.

Läs mer på Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frivilligorganisationer

Det finns flera frivilligorganisationer för dig som vill engagera dig, bland annat Rädda barnen och Röda korset. Det finns också flera nationella hjälporganisationer.

Vi har samlat länkar till några av dem här

Samordningsfunktion för frivilliginsatser

Kommunen har nu även en samordningsfunktion för frivilliginsatser. Samordnaren dokumenterar och sorterar de erbjudanden som kommer in, och kopplar in den verksamhet inom kommunen som bäst kan ta emot erbjudandet. Finns det inte just nu behov av hjälpen dokumenterar vi erbjudandet, så att vi kan ta kontakt på nytt om det skulle bli aktuellt. Du når den funktionen genom Kontaktcenter Knivsta på knivsta@knivsta.se eller 018-34 70 00 under helgfria vardagar.

Här hittar du kommunens samlade information med anledning av situationen i Ukraina: knivsta.se/ukraina

Sidan uppdaterades: 15 mars 2022