Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
För de flesta ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.
Vi erbjuder också e-tjänster, flera av dem inom områdena Förskola och skola respektive Bygga, bo och miljö.
Vår e-tjänsteportal fungerar i de flesta webbläsare, dock ej Internet Explorer.

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Nya lag för restauranger, krogar och annan matservering från 1 juli 2020

Information med anledning av coronavirusets spridning. Riksdagen har beslutat om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som börjar gälla 1 juli 2020. Det betyder att du som driver exempelvis restaurang, bar eller kafé ska vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Lagen ger kommunerna ansvaret för hela tillsynsprocessen.

Den 1 juli 2020 träder en ny lag i kraft som innebär att kommunen får fullt ansvar för tillsynen av trängsel på restauranger, kaféer och andra matserveringar. Kommunen kommer därmed ansvara för hela kedjan av tillsyn, från inspektion till beslut. Syftet är att minska riskerna för ytterligare spridning av coronaviruset genom att göra tillsynen enklare och mer effektiv. Kommunen kan till exempel förelägga om åtgärder för att minska trängsel, besluta att begränsa öppettider eller stänga hela eller delar av en restaurang.

Lagen förtydligar tillsynsprocessen, och sedan den 25 mars 2020 gäller nya regler för all form av matservering. Reglerna gäller dig som har någon form av matservering i din verksamhet, som restauranger, personalrestauranger, barer, kaféer och cateringverksamhet. Även skolmatsalar omfattas av reglerna.

Här är reglerna i korthet:

  • Du som är driver verksamheten ska ha rutiner för hur du kan förhindra smittspridning av covid-19 bland dina besökare. Du ska också ta fram instruktioner för hur din personal kan förhindra smittspridning genom att göra en bedömning av risker.
  • Du ska se till att det inte förekommer trängsel eller långa köer, varken inne i din lokal eller utanför. Besökare ska kunna hålla avstånd till varandra.
  • Dina gäster får endast äta och dricka om de sitter vid ett bord. De kan också ta med maten för avhämtning. Stående servering vid barer är inte tillåtet.

OBS! Det är viktigt att dina gäster kan hålla avstånd till varandra. Du som driver verksamheten behöver titta på hur du kan åstadkomma detta, till exempel genom att placera ut borden glesare i lokalen.

Läs mer

Länsstyrelsen om smittskydd på serveringsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetens regler för restauranger, krogar och annan matserveringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och kaféer med meralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor och svar för restauranger, kaféer och annan matservering på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor och svar för skolrestauranger och andra offentliga kök på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Politik och organisation

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 30 juni 2020