Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Din beredskap

Vid en samhällsstörning eller kris behöver myndigheter och organisationer i första hand hjälpa dem som har svårast att klara sig själva, som funktionshindrade, äldre eller sjuka.

Därför är det viktigt att du redan nu har en plan, men också att du fortsätter att stärka din egen beredskap. Rekommendationen är att du ska kunna klara dig utan samhällets stöd i minst en vecka. Är du redan nu tillräckligt förberedd eller behöver du se över din beredskap?

På den här sidan finns tips, övningar och filmer som kan hjälpa dig att lösa vardagen om en kris skulle uppstå. Och läs gärna om kommunens arbete med säkerhet, beredskap och kris.

Din beredskap - så kommer du igång

Checklistan - preppa för en vecka!

Här listar vi saker som är bra att ha hemma. Hemberedskap innebär att du kan klara dig i en vecka utan samhällets hjälp. I en krissituation behöver samhället fokusera på dem som inte klarar sig själva.

Skaffa ett förråd med mat

I en kris behöver du klara dig själv utan samhällets hjälp i en vecka. Vad ska du äta? Hur kan du laga din mat? Finns det något du kan odla själv?

Håll värmen

Om strömmen bryts under kalla årstider kan det snabbt bli kallt inomhus. Och mörkt. Läs här om hur du i god tid förbereder dig på ett långvarigt strömavbrott.

Se till att du har vatten

I Sverige använder vi vanligtvis ungefär 140 liter vatten varje dag. I din beredskapsplan bör du ha tillgång till 3-5 liter vatten per dag.

Så får du information och nyheter

Under en kris behöver du få bekräftad information, även om internet eller telefonen inte fungerar. Läs om olika kommunikationskanaler och källkritik.

Pengar i krisen

Om dina betalkort, Swish eller andra digitala betalningsmedel plötsligt inte fungerar behöver du en plan B. Läs om hur du förbereder dig med kontanter.

Samarbeta med dina grannar

I en kris kan kontakten med vänner och grannar vara avgörande. Börja bygga ditt nätverk redan i dag - säg hej till din granne!

Vad är din roll i totalförsvaret?

Visste du att du att i Sverige är alla mellan 16 och 70 år totalförsvarspliktiga? Läs om vad som förväntas av dig.

Engagera dig

Visste du att 380 000 svenskar är med i någon typ av frivillig försvarsorganisation? Det kan du också vara!

Lär känna ditt närområde

Skaffa en fysisk karta över ditt närområde och gör upp en plan för hur du kan söka skydd om det behövs.

Öka din it-säkerhet

Du kan själv minska risken för att drabbas av nätfiske eller skadlig kod som kan leda till att värdefull information går förlorad – eller att en bedragare tömmer ditt konto.

Ta hand om dig

Även i tuffa tider behöver du göra sånt du brukar njuta av - saker som bygger din inre styrka. Att befolkningen mår bra är viktigt för hela landets motståndskraft.

Testa din beredskap - öva i sju dagar!

Kliv in i en fiktiv kris som pågår under sju dagar. Testa hur svårt det är att klara sig på riktigt. Här hittar du övningarna till MSBs utmaning Sju dagar.

Filmer: så förbereder du dig

Värme, vatten, mat och kommunikation är avgörande delar i din hemberedskap. I de här filmerna får du tips och goda råd från MSB.

Så arbetar kommunen med säkerhet, beredskap och kris

Här kan du se vår samlade information om säkerhet, beredskap och kris. Läs om civilt försvar, skyddsrum och kommunens ansvar vid en kris.