Totalförsvar
Totalförsvar är all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Totalförsvaret består av militärt försvar och civilt försvar.
Militärt försvar
Det militära försvaret består av Försvarsmakten inklusive Hemvärnet samt ett antal andra myndigheter som ska stödja det militära försvaret. Försvarsmakten försvarar vårt territorium och våra gränser.
Civilt försvar
Med civilt försvar menas hela samhällets motståndskraft vid krigsfara och krig. Civilt försvar är det arbete som utförs av statliga myndigheter, kommuner, regioner, privata företag och frivilligorganisationer. Samhällets ordinarie förmågor och samhällets befintliga krisberedskap utgör grunden för det civila försvaret.
Det civila försvarets främsta uppgifter är att:
- säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna,
- upprätthålla en nödvändig försörjning,
- bidra till det militära försvarets förmåga vid väpnat angrepp eller krig i vår omvärld,
- upprätthålla samhällets motståndskraft mot externa påtryckningar och bidra till att stärka försvarsviljan,
- bidra till att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera svåra påfrestningar på samhället i fred,
- med tillgängliga resurser bidra till förmågan att delta i internationella fredsfrämjande och humanitära insatser.
Individens ansvar
Den hemberedskap som du planerar för vid en kris stärker ditt hushålls motståndskraft vid höjd beredskap och krig. Planera därför för att kunna klara dig utan samhällets hjälp i minst några dygn. Du kan gärna planera för upp till en vecka eller längre om du har den möjligheten.
Många ideella organisationer och trossamfund gör viktiga insatser för vår gemensamma säkerhet och beredskap. De frivilliga försvarsorganisationerna har särskilda uppdrag inom totalförsvaret och erbjuder både kurser och utbildningar. Vid kriser och höjd beredskap hjälper de bland annat till att sprida viktig information till invånarna. Du behövs och din insats gör skillnad!
Höjd beredskap
Vid krig eller fara för krig kan regeringen besluta om höjd beredskap i hela eller delar av Sverige. Höjd beredskap kan vara antingen skärpt eller högsta beredskap. Om Sverige är i krig råder automatiskt högsta beredskap.
Kommunernas skyldigheter vid höjd beredskap regleras genom lag. Vid höjd beredskap ska kommunerna vidta särskilda åtgärder som rör:
- Planering och inriktning av verksamheten
- Tjänstgöring och ledighet för personal
- Användning av tillgängliga resurser som behövs för att kommunen ska kunna fullgöra sina uppgifter inom totalförsvaret.
Läs mer om totalförsvar och höjd beredskap, i Lag (1992:1403)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., på Sveriges Riksdag.
Läs mer om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap i lag (2006:544)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i förordning (2006:637)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Totalförsvarsplikt
I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig. Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs.
Det finns tre typer av totalförsvarsplikt:
- Värnplikt i Försvarsmakten.
- Civilplikt inom verksamheter som regeringen beslutar om
- Allmän tjänsteplikt, vilket innebär att du arbetar inom verksamheter som måste fungera även vid krigsfara och krig. Det betyder att du fortsätter på ditt vanliga jobb, arbetar inom en frivilligorganisation eller får i uppgift av Arbetsförmedlingen att utföra arbete som är särskilt viktigt för totalförsvaret.
Totalförsvarspliktiga kan bli krigsplacerade. Är du krigsplacerad har du fått en krigsplaceringsorder eller annat besked av din arbetsgivare om detta.