Till undermeny Karta Kontakt

Vem vinner på att Arlanda växer och vad betyder det att en region växer samman?

Tillbaka till Öppna möten
Tid: onsdag 04 juli kl 09:30 - kl 10:55
Plats: Gate Almedalen, Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6

Varför har en regionförstoring runt Arlanda betydelse för hela landet? Vad betyder en stark Arlandaregion med hållbar infrastruktur, ett snabbväxande och innovativt näringsliv, och ett växande antal bostäder för flygplatsens möjligheter att växa till positionen som nordens största?

Logotyp för Arlandasamarbetet

Arlandaregionen, samverkansmodellen för kommunerna Knivsta, Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna i samarbete med den statliga flygplatsoperatören Swedavia, verkar i landets mest expansiva nav.

Tillsammans har man enats om en delregional utvecklingsplan som tar fasta på förutsättningarna för Arlandaregionens förankring i en internationell kontext. För Arlanda behöver växa och möta behovet av en stärkt global närvaro för handeln och fortsatt internationellt starka samarbeten.

Regionen samverkar därmed för satsningar på infrastruktur, hållbara transporter och en socialt hållbar bostads- och arbetsmarknad med ett modigt och innovativt näringsliv. Att Sveriges första flygplatsstad växer fram, med etableringar av internationella företag, gör möjligheterna att skapa nya arbetstillfällen inom framtidsbranscherna enorma.

I detta seminarium diskuterar vi varför en stark flygplatsregion bidrar till tillväxt, välfärd och utveckling inte bara för kommunerna i närområdet utan för hela Sverige.

Medverkande:

Gustav Hemming, miljö- skärgårds- och regionplanelandstingsråd, (C), Stockholms läns landstingNiklas Nordström, ordförande i Svenskt Flyg, kommunalråd (S) Luleå
Göran Brocknäs, regionchef, Handelskammaren i Uppsala län
Peder Grunditz, flygplatsdirektör, Stockholm Arlanda Airport
Klas Bergström, kommunalråd, (M), Knivsta
Olov Holst, kommunalråd, (M), Sigtuna
Mikael Rångeby, samhällsbyggnadschef, Upplands Väsby
Victor Kilén, kommundirektör, Vallentuna

Moderatorer

  • Jennie Claesson, näringspolitisk expert, Handelskammaren Uppsala
  • Minou Sadeghpour, stabschef krisledning, Sigtuna kommun

  • Senast uppdaterad 29 jun 2018