Till undermeny Karta Kontakt

Rösta med bud eller ambulerande röstmottagare

2018-08-23

ambulerande

 

Svårt att ta dig till vallokalen? Rösta med bud eller anlita valnämndens ambulerande röstmottagare.

Hög ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning ska inte utgöra något hinder att kunna rösta. Du kan rösta med bud eller med ambulerande röstmottagare som kommer och hämtar din röst i ditt hem eller där du befinner dig. 

Så här går det till:

Rösta med bud

Beställ det material du behöver för röstning med bud hos kommunen eller hos Valmyndigheten. Du kan också låta hämta materialet i en förtidsröstningslokal. 

Gör i ordning din röst genom att lägga en valsedel i ett valkuvert för varje val och därefter stänga kuverten. Inför vittnet och budet lägger du ned valkuverten i det särskilda ytterkuvertet för budröstning. 

Ytterkuvertet klistras igen och undertecknas med ditt namn. Ett vittne och ditt bud intygar på ytterkuvertet att allt gått rätt till och att det är du själv som har gjort i ordning din röst. Budet lämnar därefter in ytterkuvertet i en lokal för förtidsröstning eller i din vallokal på valdagen. 

Budet måste ha med sig legitimation för att få rösta åt dig. Bara vissa personer kan vara bud åt dig - läs mer via länken till Valmyndigheten till höger. 

 

Rösta med ambulerande röstmottagare

En ambulerande röstmottagare kommer hem till dig eller till den plats där du befinner dig och hämtar din röst. 

Önskar du en ambulerande röstmottagare? Kontakta valkansliet på Knivsta kommun, 018-34 71 26, under kontorstid. Den ambulerande röstmottagaren kontaktar dig för att komma överens om en tid, och kommer sedan hem till dig och hjälper dig att rösta.
  
Läs mer om hur röstning med bud respektive ambulerande röstmottagare går till via länkarna till höger.
  • Senast uppdaterad 23 aug 2018