Röda bandet klipptes på Adolfsbergsskolan

Röda ingivningsbandet klipps Adolfsbergsskolan

Fredag 7 december var det fullt hus på Adolfsbergsskolan i Alsike Nord – det var formell invigning av skolan och arkitekt Mattias Palme var hedersgäst. Festligheterna ägde rum inför fullsatta ”läktare” – inför invigningen fyllde eleverna skolans breda mittentrappa, tänkt att kunna användas just som läktare vid publika framträdanden.

Elever, personal och besökare lyssnade när ordförande i utbildningsnämnden i Knivsta kommun Björn-Owe Björk (KD) höll invigningstalet. Några av eleverna sjöng och spelade. När elevrådsordförande Tristan Eriksson klippte det röda bandet med assistans från rektor Pia Smårs möttes han av rungande applåder. Det var nämligen ingen lätt uppgift – bandet var segt!

Mattias Palme, Pia Smårs och Björn-Owe Björk intervjuas

Arkitekt Mattias Palme, rektor Pia Smårs och ordförande i utbildningsnämnden i Knivsta kommun Björn-Owe Björk (KD) intervjuas.

fullsatt trappa

Fullsatt "läktare" - trappen.

Arkitekt Mattias Palme, LLP Arkitektkontor, blev rörd när några av eleverna kom fram och tackade honom för den fina skolan och bad om autografer.

- Jag blir superglad att ni säger så, sa Mattias Palme.

Mattias och LLP Arkitektkontor har varit delaktiga i projektet från start.

- Intentionen har varit att skapa en skola som ska kunna passa för alla. De stora klassrum medger olika arbetssätt och dom kompletteras av de öppna ytorna i byggandes mitt som ger ytterligare möjligheter till arbete, enskilt eller i grupper, eller att bara umgås. Önskemålet från Knivsta kommun har varit att skapa en skola för inlärning som en aktiv process med möjlighet till tematiskt arbete över ämnesgränserna, vilket rektor Pia Smårs särskilt värnat om.

Exteriör med bänkar Adolfsbergsskolan

Exteriör.

exteriör 2 adolfsbergsskolan

Det fanns vissa arkitektoniska utmaningar i projektet, fortsatte han.

- Själva byggnaden är relativt djup, för att klara de höga energikraven, och det fanns en risk att den skulle kännas mörk och energilös. Det har vi löst med mycket rymd, ljusa färger och takfönster i mitten. Ljuset flödar också in genom de två entréerna och från fönstren mot innergården.

Miljövänligt passivhus

Adolfsbergsskolan är ett så kallat passivhus. Det betyder att byggnaden klarar sig helt utan uppvärmningssystem - det räcker med den energi som människorna och maskinerna som finns i huset alstrar för att hålla värmen. Mycket miljövänligt, med andra ord. Det finns också andra tankar kring miljön i skolans utformning - bland annat ligger ljuddämpande mattor på de flesta golv och eleverna ställer av sig skorna vid entrén. Resultatet blir en rofylld och lugn inomhusmiljö.

Eleverna trivs

Rektor Pia Smårs drog igång verksamheten på Adolfsbergsskolan efter höstlovet 5 november och har nu tillsammans med lärare och elever ”bott in sig” i lokalerna i drygt en månad.

- Det märks att eleverna trivs här. Många stannar kvar efter skolan och sitter och pluggar tillsammans – ibland ända till sex, halv sju på kvällen. Vi har också läxläsning två gånger i veckan och det blir en väldigt trivsam stämning. Det är ett gott betyg till skolan, tycker jag.
Det bästa med de nya lokalerna är de bjuder in till inlärning, sade Pia Smårs.

interiör skåp adolfsbergsskolan

- Det är något speciellt med de extra stora klassrummen, som rymmer ämnesövergripande aktiviteter, och de öppna ytorna i mitten. Sen är det ju fantastiskt att allt är nytt och modernt, med de senaste lösningarna i till exempel kemisalen och hemkunskapsrummet. Skolan rymmer många smarta detaljer, som speciella skåp för elevernas moped- och motorcykelhjälmar för eleverna och höj- och sänkbara arbetsbord.

Viktig skola

För Björn-Owe Björk, som följt byggprojektet under sina fyra år som utbildningsnämndens ordförande i Knivsta kommun, var invigningstalet ett av hans sista uppdrag som politiker i Knivsta kommun under mandatperioden 2014-2018. Till årsskiftet går han vidare till Region Uppsala och ett arbete med hälso- och sjukvårdsfrågor.

- Under den här fyraårsperioden har jag varit med om att inviga två nya skolor här i kommunen - Högåsskolan och Adolfsbergsskolan. Det är viktiga investeringar eftersom eleverna ju är kommunens framtid.

------------------

Fakta Adolfsbergsskolan

Arkitekt: Mattias Palme, Larsson Lindstrand Palme (LLP) Arkitektkontor
Huvudentreprenör: Arcona
Byggår: 2017-2018
Rektor: Pia Smårs
Typ: Skola för cirka 660 barn, i tre våningsplan med torgytor i centrum och klassrum runt om.
Byggnaden: Passivhus. Stomme i stål och betong, fasadbeklädnad i betong och lärkträ.
Storlek: Cirka 8000 kvm

------------------