Till undermeny Karta Kontakt

Knivstaelever vann pris i forskningstävling

2018-12-19

Sofia Jonasson och Sofia Högdin Forskarhjälpen

Sofia Jonasson och Sofia Högdin vann pris för sin vetenskapliga poster

Två elever från Knivsta vann nyligen ett pris i Forskarhjälpen – ett projekt som leds av Nobelmuséet. Årets Forskarhjälpen gick under namnet Spindeljakten – där elever från högstadieklasser från hela landet gav sig ut på spindeljakt. Syftet var att hjälpa forskare i Umeå att kartlägga om och hur läkemedelsrester sprids från vattendrag upp till organismer på land. 

Vetenskaplig poster 

Målet med Forskarhjälpen är att eleverna skall få insyn i en forskares vardag. En av uppgifterna är att tillverka en vetenskaplig poster som berättar om vad eleverna gjort, vilka resultat de har fått och förslag på hur man kan gå vidare i forskningen. Varje skola skickar därefter in en poster som får representera skolan till Forskarhjälpen.

Här delades det nyligen ut pris i tre kategorier och Sofia Jonasson och Sofia Högdin på Thunmanskolan i Knivsta vann kategorin "bästa poster ur ett vetenskapligt perspektiv". Priset är 2000 kronor till klasskassan, och under våren ska tjejerna få göra ett studiebesök till Umeå universitet och träffa forskarna som jobbar med Spindeljakten.

- Det är jätteroligt att vi vann pris, vi är väldigt nöjda med vår poster och det var kul att få respons, säger Sofia Högdin. 

- Det roligaste med projektet var fältstudien, när vi jagade spindlar i Knivstaån. Det fanns ganska mycket spindlar där, men de var rätt svåra att fånga och sprang iväg, säger Sofia Jonasson. 

 

spindelhjälp vetenskaplig poster Forskarhjälpen

Här är postern som eleverna från Thunmanskolan gjorde. 

Även förra året var Knivstaelever framgångsrika i Forskarhjälpen. Då hjälpte högstadieelever forskare med att undersöka hur Sveriges honungsbin mår. Två elever från Alsike skola vann då pris för bästa poster ur helhetsperspektiv.

  • Senast uppdaterad 19 dec 2018