RådRum Knivsta invigdes på Alla hjärtans dag

2018-02-15

Göran Nilsson Socialnämdens ordförande tillsammans med Ikram från RådRum

Igår på alla hjärtans dag invigdes RådRum Knivsta i Lyckträffens lokaler. Det är den första frivilliga samhällsrådgivningen i Uppsala län. RådRum ger rådgivning till den som behöver stöd och vägledning för att ta sig vidare in i samhället. Här kan både nyanlända och andra grupper i samhället, som har behov, få helt opartisk kostnadsfri vägledning och samhällsrådgivning. Det kan vara att få kontakt med rätt myndighet, rätt blankett eller ekonomisk rådgivning.

Utbildade frivilliga rådgivare

RådRum bemannas av frivilligrådgivare som utbildats i bemötande, migration, privatekonomi, bostad och diskriminering.
Vid invigningen fylldes hela Lyckträffen av besökare, skratt och prat på olika språk blandades med doften av kaffe och nybakade somaliska godsaker. Det var många som ville närvara vid invigningen.

Bakom RådRum står bildningsförbundet Sensus och IM Individuell Människohjälp tillsammans med Knivsta kommun och Länsstyrelsen.

I sitt öppningstal betonade Anna Wikman från Sensus studieförbund , att det finns ett stort varmt öppet hjärta i Knivsta som lyfter verksamheter som RådRum. Det har heller inte varit svårt att få tag på volontärer som vill utbilda sig till frivilligrådgivare, men visst finns det plats för fler.

- Vi har många besökare som behöver hjälp. Och även om det är drop-in är det sällan tomt vid våra rådgivningstider, berättar Ikram Ali Omar som ansvarar för RådRum i Knivsta.

Alla är alltid välkomna till Lyckträffen

Även socialnämndens ordförande Göran Nilsson (M) påpekade i sitt invigningstal vikten av att ge alla samma möjlighet att förstå det svenska samhällen.

Genom RådRum och dess frivilliga rådgivare får besökarna möjlighet att förstå sina rättigheter, skyldigheter och alla möjligheter som vårt samhälle ger. Kunskap är nyckeln till inkludering i samhället.

På onsdagar klockan 14.30 till 16.30 håller RådRum öppet. Strax före pågår språkcafé och du är välkommen att titta förbi, ta en kopp kaffe och prata.

Invigningstalare vid RådRum Knivsta

Från vänster Anna Wikman från Sensus studieförbund tillsammans med Mohamed Jime, en av frivilligrådgivarna,
Ikram Ali Omar från RådRum Knivsta och Gebrebrhan Sium, en av de besökare som har fått stöd och hjälp.

Nyckel på ett bord

Nyckeln som överlämnades är en symbol för kunskap och inkludering i samhället.

• Senast uppdaterad 15 feb 2018