Till undermeny Karta Kontakt

Stort intresse för att skapa konst till CIK

2018-02-19

hela bygget CIK 15 februari 2018

 

Intresset för att få uppdraget att göra konstnärliga gestaltningar i det blivande Knivsta Centrum för idrott och kultur har varit stort. Sedan kommunen gick ut med en inbjudan i höstas har 116 konstnärer kommit in med intresseanmälningar. Under torsdagen den 15 februari samlades de konstnärer som valts ut för att gå vidare med skissuppdrag i Knivsta. 

- Det är väldigt roligt med responsen från konstnärerna. Många lockades av den lite ovanliga kombinationen med idrott och scenkonst under samma tak och hela miljötänkandet i  byggnaden. Att få vara med och utforma en ny plats som denna är ju ett drömuppdrag för många konstnärer, säger Karin Lindh som är konstkonsult i bygget av Knivsta Centrum för idrott och kultur. 

När anläggningen står klar 2020 kommer det vara en central mötesplats för Knivstabor i alla åldrar. För att skapa en stimulerande och attraktiv miljö planeras det för ett antal konstnärliga gestaltningar i och utanför anläggningen. Fyra platser har valts ut: torget utanför huvudentrén, samt golv, väggar och luftrum i foajén på plan två.  

 tät bilder händer byggritning 420 

En referensgrupp har nu valt ut två konstnärer per plats som under våren kommer få jobba med parallella skissuppdrag. (Sammanlagt är det nio konstnärer då det i ett av fallen är ett samarbete mellan två konstnärer.) Under torsdagens möte fick konstnärerna en genomgång av förutsättningarna för uppdraget, och kunde ställa frågor till arkitekterna och ansvariga från bygget och verksamheten. 

- Konstnärerna har fått ordentligt med information om Knivsta och om bygget idag. Känslan är att konsten är ett viktigt element för att göra CIK till den gemensamma mötesplats vi vill skapa. Det är väldigt roligt att konstatera att intresset från konstnärerna är stort och att många av dem har lockats och utmanats av konstens möjligheter i en anläggning som rymmer både idrott och kultur, säger Jon Hulander som är kultursamordnare i Knivsta kommun.

I mitten av maj ska skissuppdragen redovisas, därefter kommer en referensgrupp att välja vilka konstnärer som får de slutliga gestaltningsuppdragen. 
Tidsplanen är att produktionen kan starta innan sommaren 2018 och att färdiga konstverk/gestaltningar ska kunna installeras i anläggningen under april-juni 2019. Knivsta kommun tillämpar den så kallade enprocentsregeln vilket innebär att en procent av byggbudgeten avsätts till konstnärlig gestaltning.

Läs mer om bygget av Knivsta Centrum för idrott och kultur via länkarna till höger. 

Arkitekten Julia Hjortmyr Grabe svarar på konstnärernas frågor om  förutsättningarna för den konstnärliga gestaltningen 

Arkitekten Julia Hjortmyr Grabe svarar på konstnärernas frågor om  förutsättningarna för den konstnärliga gestaltningen

  • Senast uppdaterad 19 feb 2018