Till undermeny Karta Kontakt

Knivsta och Sigtuna kommun samarbetar med modersmålsundervisning

2018-06-29

skolflicka

 

Knivsta kommun inleder i höst ett samarbete med Sigtuna kommun när det gäller undervisning i modersmål samt studiehandledning på modersmål. Förändringen berör cirka 250 elever i Knivsta kommun som läser modersmål och ett 50-tal elever som har studiehandledning på modersmål. Sammanlagt läser elever i Knivsta kommun 22 olika språk. 

Sigtuna har lång erfarenhet

Knivsta kommun har tidigare haft ett samarbete med Uppsala kommun för att tillgodose elevernas behov på det här området. Uppsala kommun fyller dock många av sina lärartjänster med undervisning i Uppsala och har svårt att erbjuda elever från Knivsta undervisning i vissa språk. 

Utbildningsnämnden i Knivsta kommun beslutade i juni att inleda ett samarbete med Sigtuna, som under många år har arbetat fram en framgångsrik metod, en stabil lärarkår och en organisation som Knivsta kommun nu kommer att få ta del av. 

Stärker och utvecklar kvaliteten

- En samverkan med Sigtuna kommun kommer att ge Knivsta kommun möjlighet att tillsammans med Sigtuna stärka och utveckla kvaliteten på både modersmål och studiehandledning i modersmål, säger Ann Ohlsson Ax, administrativ chef, Utbildningskontoret Knivsta kommun. 

I Sigtuna kommun har omkring 1500 elever modersmålsundervisning i cirka 40 olika språk. 450 elever har studiehandledning på modersmål.

- Vi har satsat mycket på kompentensutveckling och en lärande organisation, så för oss i Sigtuna kommun innebär det här samarbetet bland annat att våra modersmålslärare och studiehandledare får fortsätta att utvecklas, säger Zandra Lindqvist, utvecklingsledare Barn- och ungdomsförvaltningen i Sigtuna kommun.

Nya lärare till hösten 

För eleverna i Knivsta kommun innebär förändringen att de kommer att möta nya lärare i höst. Det kan också innebära att undervisningen kommer att ske på annan skola än tidigare. Ett brev har gått ut till alla vårdnadshavare och mer information kommer gå ut inför skolstart.

 
  • Senast uppdaterad 29 jun 2018