Till undermeny Karta Kontakt

Batterijakten - den stora återvinningstävlingen

2018-05-14

Gruppbild Segerstaskolan 4A+B

Här är gänget som gjorde det, klass 4A och 4B på Segerstaskolan.

Batterijakten är återvinningstävlingen för alla fjärdeklassare i Sverige som anordnas av Håll Sverige Rent. Barnens lärare Lena Wistedt Magnusson har tidigare deltagit med andra klasser i tävlingen och tänkte att varför inte höra med eleverna om de ville vara med. Det blev ett rungande ja från alla.

Jakten på batterier sattes genast igång, självklart började jakten hemma. Alla gamla batterier skulle samlas in. De pratade även med sina föräldrar om batterijakten och att de var med i tävlingen, så flera föräldrar passade på att höra på sina jobb om det fanns några uttjänta batterier de kunde ta med hem. Men eleverna sa även när vi träffades att de knackade dörr hos grannarna också. Då passade de på att berätta mer om varför de samlade in batterier och hur viktigt det är att värna om vår miljö.

- I batterier finns det kvicksilver och det vill vi inte ha ut i naturen. Dessutom är batterier delvis gjorda av järn och det finns inte hur mycket järn som helst i världen, då är det bra att återvinna batterierna istället för att slänga dem någon annanstans, berättade eleverna Ida, Marcus och Emil

Batterijaktens koncept består inte bara av att samla gamla batterier, det är minst lika viktigt att utbilda om vår miljö. Den kunskap som barnen tar till sig sprids vidare till föräldrar, syskon och släktingar, då är det ännu fler som förhoppningsvis får ett bättre miljötänk. Alice berättad att de haft 4 lektioner om batterier och miljö.

- Det är jätteviktigt med säkerhet också. Därför fick vi tejpa alla pluspoler fast batterierna är förbrukade finns det fortfarande en viss brandrisk, sa Ida.

Eleverna - Noah och Ida berättar att batterier innehåller kemikalier och batterisyra. Det är inte bra att få på huden för då kan det bli frätskador, därför använde alla plasthandskar när de tog hand om alla gamla batterier. Alla var överens om att det var både kul och spännande att vara med i tävlingen. Lena Wistedt Magnusson och hennes kollega Sofia Lucas blev också imponerade av elevernas samarbete och hur duktiga de var, både att samla in batterier men även att ta till sig kunskap och göra informativa serier som de har placerat på en skolvägg där alla kan ta del av vad de har lärt sig.

- Vi vann inte tävlingen men vi vann kunskap om att värna och vara rädda om vår miljö och roliga minnen från årets Batterijakt och det är mycket värt, avslutade Irma.

Batterijakten 2018 Segerstaskolan

Inte dåligt att få ihop så många uttjänta batterier till återvinningen!

Batterijakten seriestripp 1
Seriestripp om att vara rädd om vår miljö.

Batterijaktern seriestripp 2
Här kommer en till.

  • Senast uppdaterad 14 maj 2018