Till undermeny Karta Kontakt

500 barn på stolspromenad på Förskolans dag

2018-05-17

Förskolans dag översiktsbild på Sågverkstorget

 

500 förskolebarn tågade genom Knivstas gator på torsdagen på en stolspromenad för att fira Förskolans dag. Festligheterna som även innehöll glassätning, sång och dans på Sågverkstorget ingår i ett arbete med att synliggöra barnen och deras röster i Knivsta kommun. 

Stolen som utgångspunkt

Finns det snälla stolar? Finns det stolar med makt? Finns det rum utan stolar? Och vad händer om stolen står upp och ner?
Under läsåret 2017/2018 har förskolorna i Knivsta kommun, med stolen som utgångspunkt, arbetat med bland annat värdegrund, kreativitet och demokratibegrepp. Förskolorna har tillverkat stolar i olika material och former, och genom engagemang, lekfullhet och skaparglädje har barnen besjälat stolar i vår omgivning med oanade förmågor. 

karta över stolspromenaden på torget

Karta över stolspromenaden. 

Stolar har fått tillfälliga hem

Projektet kulminerade med stolspromenaden på Förskolans dag genom Knivsta centrum. Några av projektets stolar hade fått tillfälliga hem i publika lokaler som barnen besökte under sin promenad. 
Bland annat besökte barnen en födelsedagsstol i Knivsta bageri, en sagostol på mötesplatsen Lyckträffen och en världsstol i butiken Willys. I Knivsta kommunhus satt utbildningsnämndens ordförande Björn-Owe Björk i en politikerstol med en förslagslåda där barnen kunde lämna förslag och idéer kring saker de vill förändra i Knivsta. 

Björn-Owe Björk i politikerstolen på Förskolans dag 

Utbildningsnämnden ordförande Björn-Owe Björk satt i politikerstolen och fick svara på frågor och ta emot förslag från barnen. Hur många hus bygger man i Knivsta? Kan man bygga ett prinsesslott i Knivsta? var ett par av frågorna. 

Utställning öppen i två veckor

I samband med promenaden invigdes en utställning i utställningsrummet på entréplan i Knivsta kommunhus där förskolorna ställer ut delar av sitt arbete från Stolsprojektet. Utställningen pågår fram till och med den 31 maj. 

stol med färgglada bollar utställning

En av de färgglada stolarna som visas i utställningen på entréplan i Knivsta kommunhus.

  • Senast uppdaterad 17 maj 2018