Grundvatten i din kran vecka 18-27

Grundvatten i din kran, liten flicka dricker vatten

Under två månader (vecka 18-27) kommer abonnenter i Knivsta och Sigtuna att få ett annat dricksvatten än i vanliga fall. Det beror på att Norrvatten, som levererar dricksvattnet till kommunerna, utvärderar nya lösningar för förbättrad reservvattenförsörjning.

I samband med detta kommer Sigtuna och Knivsta att få vatten från Märsta grundvattenverk istället för ytvatten från Mälaren. Grundvattnet håller hög kvalitet, men har en annan tekniskt sammansättning än ytvattnet.

Ytvattnet som tas från Mälaren och renas på Görvälnverket är mjukt. Grundvattnet klassas som hårt, vilket betyder att det innehåller relativt höga halter av kalcium och magnesium och har en högre salthalt. Hårdhetsgraden på vattnet är 15dH, jämförs med 5-6dH för Mälarvatten.

De flesta abonnenter kommer troligen inte att märka skillnaden i vattenkvalitet. Möjligtvis kan det uppstå kalkutfällningar i disk- och tvättmaskiner samt vattenkokare. Eventuellt kan det även uppstå kalkfläckar på lufttorkad disk. Dessa går i så fall enkelt att ta bort med en svag syra, till exempel citronsyra.

Vatten från grundvattenverket kommer att levereras under två månader, med start den första veckan i maj. Under hela perioden kommer grundvattnet i olika grad blandas med det vanligt dricksvattnet från Mälaren.

Läs mer på Norrvattens webbplats

Vid frågor kontakta: