Till undermeny Karta Kontakt

Det är varmt i Knivsta – använd vattnet smart

2018-05-30

vattenflöde

 

Det är värmebölja i Mälardalen och det gör att det går åt ovanligt mycket vatten. Nu behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart och undvika onödig förbrukning. Många av oss har säkert njutit av de senaste veckornas högtryck, och det ser ut som att det håller i sig ännu ett tag. Det varma vädret innebär att vi använder mer vatten än vanligt. Vi vattnar gräsmattor, fyller pooler, tvättar bilar och tar kanske en extra dusch. Den höga förbrukningen medför att våra vattenverk får jobba för fullt och ligger nära maxkapaciteten.

I Mälardalen och Knivsta är vi lyckligt lottade som har hela Mälaren som dricksvattentäkt. Men våra vattenverk har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. För att kunna säkerställa försörjningen behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart.  

Norrvatten som förser oss med dricksvatten, går nu ut med en gemensam vädjan att undvika onödig vattenanvändning så länge värmeböljan håller i sig.

 De kommer här med ett antal tips för att använda vatten hållbart. Flera av dem kan vara bra att tänka på även annars.

 • Undvik att vattna gräsmattan. Måste den vattnas, gör det på kvällen.
 • Tvätta inte bilen just nu.
 • Duscha istället för att bada.
 • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
 • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
 • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt. 

Bra att veta

 • En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
 • För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
 • Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
 • Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
 • Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

 -------------------------------------------------------------------------------

Frågor och svar

Varifrån kommer mitt vatten?

Dricksvattnet i Knivsta kommun kommer från Norrvatten. Norrvatten producerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm. Vattnet tas från Mälaren och renas på Görvälnverket i Järfälla innan det pumpas ut i ledningsnätet.

Varför behöver vi spara på vattnet?

Den långa perioden av varmt och torrt väder har gjort att vattenverken får jobba för fullt och ligger nära maxkapaciteten. Genom att vi hjälps åt att använda vattnet smart och undvika onödig förbrukning säkerställer vi försörjningen, nu när det är så varmt.

Vilka berörs?

Vädjan om att minimera onödig förbrukning kommer gemensamt från Norrvatten och Stockholm Vatten och Avfall, som tillsammans förser större delen av Stockholmsområdet med dricksvatten.

Hur länge ska jag spara på vattnet?

Det är alltid bra att tänka på en smart vattenförbrukning och inte använda mer än nödvändigt. När det är så här varmt är det extra viktigt.

Varför kan inte Norrvatten producera mer vatten när behovet finns?

Tillgången till råvatten i Mälaren är mycket god, men vattenverket har begränsad kapacitet för produktion av dricksvatten. Nu har vi haft en väldigt lång period av varmt och torrt väder, som även ser ut att hålla i sig. Detta gör att produktionen ligger nära maxkapaciteten i vattenverket.

Norrvatten vidtar redan en rad åtgärder, både kortsiktiga och långsiktiga, för att hantera situationen, men hoppas också få hjälp från allmänheten för att sänka förbrukningen.

Om Norrvatten

Norrvatten är ett kommunalförbund som producerar och distribuerar dricksvatten av hög kvalitet till 14 medlemskommuner med stark expansion i norra Storstockholm. 600 000 människor, flera stora sjukhus samt Arlanda flygplats är beroende av att Norrvatten garanterar ett hälsosamt dricksvatten och därmed möjliggör regionens utveckling.

Norrvatten är Sveriges fjärde största dricksvattenproducent med 55 anställda. Vårt vattenverk, Görvälnverket, ligger vid Mälaren i Järfälla kommun.

Norrvattens medlemskommuner: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

 

 • Senast uppdaterad 30 maj 2018