Till undermeny Karta Kontakt

Hbtq på skolschemat

2018-10-19

David Berjlund 420

 

Under den här veckan har alla årskurs 6 i Knivsta kommun erbjudits en föreläsning om hbtq (hbtq står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner). Föreläsningen ges inom ramen för arbetet med hälsofrämjande skola och i Knivsta har kommunen bjudit in föreläsaren David Berjlund som har lång erfarenhet av att prata med ungdomar. 

- Förra året hade vi David här som föreläsare och det var väldigt uppskattat bland eleverna. Kunskap om HBTQ ingår i utbildningen av våra elever och vi tycker att det har ett stort mervärde när en person med egen erfarenhet kan möta eleverna och deras frågor, säger Britt-Marie Hedlund, skolchef i Knivsta kommun.

David Berjlund, till yrket journalist och före detta fritidsledare, har pratat hbtq-frågor med många unga och vuxna under årens lopp. Under läsåret 2017/2018 träffade han 365 klasser på 79 grund- och gymnasieskolor. Han betonar att han inte gör detta som neutral expert eller representant för alla under regnbågsfanan, utan som sig själv – med sina egna erfarenheter som homosexuell, med bra koll på hbtq-området och med lång erfarenhet av arbete med unga. 

Under föreläsningarna på Högåsskolan på onsdagen kommer frågor om allt från vad queer egentligen betyder, hur det kändes när David upptäckte att han var homosexuell (”överraskad men det var härliga känslor”), om han någonsin blivit retad för att han är homosexuell, (”inte retad, men några gånger har personer jag inte känt så väl sagt rätt elaka saker”) och hur han träffade sin man som han är gift med sedan 13 år tillbaka ( David köpte fika av honom på ett café). Samtalet är avslappnat, eleverna lyssnar, funderar och ställer frågor, och David delar generöst med sig av sina upplevelser. 

– Det är stor skillnad mellan hur det är idag och hur det var när jag var 12. Då pratade man inte alls om homosexualitet, idag är det mer öppet. Och oavsett vad man tänker och tycker om det här så behöver man kunskaper, och då är den mest grundläggande kunskapen kanske att ni, som alla människor, kommer att möta många andra människor i era liv. Och en del av dem kommer att vara homo, bi eller trans. Det är så världen fungerar, och om ni kommer ihåg det och räknar med det kommer ni helt enkelt att förstå människor bättre, kanske kan det till och med bli så att ni förstår någon kompis som inte riktigt vet om den vågar visa vem den är. Och det är en väldigt bra förmåga, säger David Berjlund till eleverna.

  • Senast uppdaterad 19 okt 2018