Till undermeny Karta Kontakt

Nu går flyttlasset till Adolfsbergsskolan

elever tågar till Adolfsbergsskolan 420

Veckan före lovet tågade eleverna till sin nya skola för att packa in sina saker i skåp och ta en titt på skolan. Foto: Åsa Stenberg.  

Medan eleverna har höstlov under vecka 44 pågår det ett intensivt arbete för pedagoger och annan personal på skolorna i Alsike. Den nybyggda Adolfsbergsskolan görs i ordning in i det sista för att  den 5 november kunna ta emot drygt 400 elever. 

Kommunen följde med när klass 8 A tömde sina skåp på Alsike skola på onsdagen före lovet och i samlad tropp gick på en lite högtidlig morgonpromenad till Adolfsbergsskolan. Väl på plats fick de sina nya skåp, packade in sina saker och tittade på de nya lokalerna. 

elever tågar in i Adolfsbergsskolan 420

Eleverna tar en titt på den nya skolan. Foto: Åsa Stenberg.

Nora Kokocha, Ingrid Nordin, Emma Axelsson, Tilde Wik och Matilda Staudenmann är fem av de elever som kommer att gå på Adolfsbergsskolan efter höstlovet. 

- Det känns bra och kul. Lokalerna är jättefina och moderna här, som kemisalen och hemkunskapssalen, säger Nora Kokocha och Ingrid Nordin håller med: 

- Det är hemtrevligt på något sätt. Det är öppet med stora fönster och det finns många ställen man kan chilla på.

Hur känns det att lämna den gamla skolan?

- Jag tror att vi alla är taggade på att göra något nytt nu, men det är klart att det känns lite sorgligt också. Vi har ju gått här på Alsike skola i åtta år, säger Emma Axelsson.

tjejer i klass 8 A Adolfsbergsskolan 420
Blivande elever i Adolfsbergsskolan.

Klassens mentor Åsa Stenberg har följt med klassen till Adolfsbergsskolan. 

- Det känns roligt att få vara med och trampa nya stigar och att skapa något nytt på det här sättet. Det finns mycket att se fram emot. Eleverna är förväntansfulla och tycker om lokalerna. Utrustningen är modernare och det ger i sin tur goda förutsättningar för en bra undervisning. 

Inredningen och planlösningen i Adolfsbergsskolan känns inspirerande, tycker Åsa.

- Här är stora och generösa ytor, med gott om plats att dra sig undan och ta det lugnt för eleverna. Det är också ljudisolerat, med mattor på golven och skofritt inomhus, så miljön blir tyst och rofylld. Sen finns det många andra smarta detaljer överallt, som till exempel att arbetsborden är höj- och sänkbara. Jag känner mig positiv och glad inför den här flytten.'

mysiga stolar att sitta i 420

Mysiga stolar att dra sig undan i.

När kommunen träffar Adolfsbergsskolans rektor Pia Smårs under höstlovet pågår febril aktivitet i huset med lärare som packar upp kartonger och flyttar in sina saker i skåp. 

- Det är så härligt att få vara med om det här – att få flytta in i den här fantastiska skolan. Vår vision är ju att sätta eleven och lärandet i fokus och här kommer vi verkligen kunna skapa lärmiljöer som passa för alla elever. Och det är så inspirerande att se personalen vara så positiv och drivande i det här, berättar Pia Smårs. 

Rektor Pia Smårs vid trappa - 420

Rektor Pia Smårs.

Adolfsbergsskolan är dimensionerad för att så småningom rymma 650 elever i årskurs 5-9 och är utformad med tre våningar, med torgytor och klassrum runt om. På olika ställen finns möjlighet att skapa mindre ytor att sitta och jobba på, enskilt eller i grupper.

matsalen Adolfsbergsskolan 420

Matsalen.

Även för Alsike skola innebär flytten en nystart. Det har varit trångt här med cirka 800 elever under uppbyggandet av Adolfsbergsskolan och mellanstadiet har fått hålla till i paviljonger. Nu kommer Alsike skola istället få cirka 400 elever och bli en renodlad skola för förskoleklass till årskurs 6. Mellanstadiet får flytta in från paviljongerna till de lokaler där högstadiet tidigare huserade. 

- Det blir jättebra för oss här på Alsike skola när vi nu samlas under ett och samma tak. Lågstadiet och mellanstadiet kommer få lättare att samarbeta, och under sommaren kommer vi kunna fräscha upp skolan rejält med målning och sådant. En annan förbättring här är att alla elever från årskurs två kommer kunna ha en egen Ipad, så vi är jättenöjda, säger Anders Ericson, rektor Alsike skola

  • Senast uppdaterad 1 nov 2018