Valresultatet i Knivsta kommun är fastställt

Kommunfullmäktiges partiers logotyper

Rösträkningen är klar för den här gången och valresultatet i Knivsta kommun är fastställt för kommande mandatperiod. Kommunvalets tre största partier blev Moderaterna, Socialdemokraterna och Knivsta.Nu, med en mycket jämn fördelning av röster. Under kommande mandatperiod innehar de tre partierna fem mandat vardera av de 31 mandaten i Knivsta kommunfullmäktige.

Fördelningen av de 31 mandaten i kommunfullmäktige

• Moderaterna - 16,8 % av rösterna, 5 mandat
  • Socialdemokraterna - 16,8 % av rösterna,  5 mandat
  • Knivsta.nu -  15,7 % av rösterna,  5 mandat
  • Kristdemokraterna - 12,8 % av rösterna, 4 mandat
  • Sverigedemokraterna - 12,2 % av rösterna, 4 mandat
  • Centerpartiet - 9,3% av rösterna, 3 mandat
  • Liberalerna - 5,8% av rösterna, 2 mandat
  • Miljöpartiet de gröna - 5,2% av rösterna, 2 mandat
  • Vänsterpartiet - 5,1% av rösterna, 1 mandat

Så styrs kommunen

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen. Kommunfullmäktige består av folkvalda politiker och har samma roll för invånarna i Knivsta som riksdagen har för hela Sveriges befolkning. Med det följer ett samlat ansvar för hur skattemedlen ska fördelas. Kommunfullmäktige utser i sin tur kommunstyrelsen och nämnderna, som har ansvar för att kommunfullmäktiges beslut verkställs. Under Kommunstyrelsen och nämnderna finns förvaltningen med tjänstemän som utför det dagliga arbetet.

Se mer om valresultatet i Knivsta i länken till höger.

• Senast uppdaterad 21 sep 2018