Festligt, glatt och högtidligt när Knivsta firade nationaldagen

Lisa och Özz

Årets nationaldag innehöll både traditionsenliga och nya inslag. Många människor anslöt för att fira 6 juni och  delta i HusabyMarken.

Redan klockan sex på morgonen avgick Ring så spelar vi-bussen från Knivsta. Med följde entusiastiska resenärer som ville vara med när radioprogrammet sände direkt från HusabyMarken, nationaldagen till ära.

Programledare var som alltid Lisa Syrén och för att göra det extra festligt hade hon denna gång med sig programledarkollegan Özz Nûjen.

Lyssnare Ring så spelar vi

På plats i Husby-Långhundra fanns 150 gäster som alla bjöds på medeltida grötfrukost med lingon och mjölk. Också kaffe och te förstås.

Häst på besök

Vädret var lite gråkallt och mulet, men stämningen inne i den uppdukade maskinhallen var på topp, med glada skratt och mycket värme.

Ceremoni för nya medborgare

Under en ceremoni i Knivsta kommunhus kl 11.30 välkomnades nya svenska medborgare till kommunen. Kommunchef Lena Fransson och kommunfullmäktiges ordförande Kenneth Gunnar höll tal. Bland annat uttryckte de sin och Knivsta kommuns uppskattning över att det bland kommunens invånare finns människor av olika nationaliteter.

Ny svensk medborgareSammanlagt fick 34 personer i Knivsta kommun svenskt medborgarskap under 2014.

Kommunen överlämnade minnesbevis och bokpaket. Prismakören sjöng under ledning av Charlotte Rider och Knivstas egen fanfar framfördes av trumpetare från Knivsta kulturskola.

Alla gäster bjöds på jordgubbstårta, och välkomnades att följa med till det högtidliga nationaldagsfirandet i Husby-Långhundra.

En av Knivsta kommuns nya svenska medborgare är Bilal Al Sabeh
.

Högtidligt nationaldagsfirande med hyllningar

Nationaldagsfirandet i Husby-Långhundra inleddes traditionsenligt med flaggparad från kyrkan kl 15. Tillsammans tågade man bygatan fram till Tilasgårdens tun där firandet vidtog med tal, sång och prisutdelningar.

Jonas Petterson och Sören Kjellkvist ( som representerades av Andrea Kjellkvist) tog emot utmärkelsen Årets Knivstabo.

Anne-Marie och årets knivstabo

Motiveringen lyder:

Vi lever i en tid när många människor av olika orsaker lämnar sina hemländer för att söka en bättre tillvaro för sig och sina familjer. En av dessa är Adrian Mihai Florin som på sin väg stannat i Knivsta. Sören Kjellkvist och Jonas Pettersson har genom sitt engagemang för honom valt att se den enskilda människan, och inspirerat många andra att göra detsamma. De bidrar därmed till ett varmare Knivsta som bemöter människor med värdighet och medmänsklighet.

Anne-Marie Morhed, kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande överlämnade ett särskilt framtaget diplom illustrerat av Knivstakonstnären Charlotta Blomberg. De fick också dela på prissumman 2 500 kronor i form av presentkort till en kulturaktivitet.

Ungdomar 2015

Ungdomarna Vanja Natvig och Simon Thor hyllades för sina idrottsprestationer. Vanja tävlar i judo och har vunnit SM-guld, SM-silver och flera internationella medaljer. Simon Thor är friidrottare och tävlar i flera grenar. Han har guld- silver- och bronsmedaljer från ungdoms-SM.

Anne-Marie Morhed håller tal till knivstabo

Nationaldagstalet hölls av kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande Anne-Marie Morhed.

Knivsta kammarkör sjöng.

• Senast uppdaterad 9 jun 2015