Knivsta satsar på förnybar energi

Hogasskolan_solcell

Vindkraftverket från 2009 var Knivsta kommuns första stora investering i förnybar energi. Under november förra året monterades 300 kvadratmeter solceller på nybyggda Högåsskolans tak. Vi i Sverige är bäst i EU med 52,1 procent förnybar energi och globalt går utvecklingen i rätt riktning.

Knivsta kommun investerade 2009 i ett vindkraftverk för att försörja de kommunala verksamheterna med förnybar energi. Närheten till Arlanda innebär att höga vindkraftverk inte kan byggas i kommunen  därför finns vindkraftverket  i Hörby i Skåne. Under 2014 levererade verket drygt fem och en halv miljon KWh elektricitet. Det motsvarar elanvändningen för 220 svenska medelvillor.

Solceller framtidsinvestering

Solceller på nybyggda Högåsskolans tak är den senaste framtidsinvesteringen. På skolans tak monterades 300 kvadratmeter solceller. Skolan är också byggd för att använda så lite energi som möjligt, det rör sig om cirka  15kWh/m2 och år för uppvärmning. Tillagningsköket på skolan används året om så solcellerna gör nytta även under sommarlovet. Det här gör skolan till ett riktigt framtidsbygge!

På tisdagskvällar har kommunen haft öppet-hus på biblioteket på temat energi och klimat. Då finns möjlighet att ställa frågor och få tips kring bland annat energifrågor. Det är Irene Mårtensson, kommunens energi- och klimatrådgivare som svarar på frågor.

- Det är frågor om solenergi som legat i topp hos frågeställarna. Det stora intresset kring främst solceller har inspirerat oss att bjuda in leverantörer för att visa solenergilösningar. En minimässa är planerad i Knivsta kommunhus och Tilassalen lördag 9 maj mellan klockan 11 och 15. Alla är varmt välkomna, säger Irene Mårtensson.

Earth hour-veckan 2015.

Tillsammans mot en ljusare framtid!

earth hour

• Senast uppdaterad 24 mar 2015