Till undermeny Karta Kontakt

Migrationsverket tackar för vilja att hjälpa men avböjer besök på boende

Höstguld


Migrationsverkets ankomstboende har nu varit igång i nästan en vecka. Kommunen står löpande i kontakt med Migrationsverket som bett oss om hjälp att framföra följande:

Migrationsverket tackar varmt för det engagemang och den vilja att hjälpa till som finns bland Knivstaborna. Däremot avböjer man vänligt men bestämt alla besök på ankomstboendet. Man hoppas istället att hjälpen och välkomnandet kan ske på annat sätt, och hänvisar till den samordning av frivilliginsatser som kommunen arbetar med. 

Orsaken är den situation som de asylsökande befinner sig i. De har flytt från krig och förtryck, många gånger under mycket svåra omständigheter. På ankomstboendet får de tak över huvudet och en möjlighet att vila ut några dagar i väntan på en plats på ett asylboende, någonstans i Sverige. Under denna tid är det Migrationsverkets ansvar att de asylsökandes säkerhet kan upprätthållas på ankomstboendet.

Likaså vädjar Migrationsverket om förståelse för att ankomstboendet är de asylsökandes gemensamma hem under några dagar. Alla vill inte ha besök, utan många behöver framför allt lugn och ro.

Informerar gärna om aktiviteter

Man hälsar också att man gärna hjälper till med att sätta upp lappar med information om olika aktiviteter. På så sätt kan de som vill delta. Många av de asylsökande pratar engelska och även Migrationsverket kan hjälpa till med att översätta. Man har tagit fram en enkel karta över Knivsta tätort där man kan rita in platserna där aktiviteterna äger rum. 

Så här lämnar du information, tips och idéer

Informationsmaterial om aktiviteter kan du lämna till Kontaktcenter Knivsta så ser vi från kommunen till att det kommer till ankomstboendet. 

Arbetet med samordning av frivilliginsatser pågår och vi räknar med att kunna återkomma med mer information om några dagar. 

Tills vidare tar vi gärna emot tips, idéer och förslag på aktiviteter. Skicka till e-post: knivsta@knivsta.se, eller lämna dina förslag till Kontaktcenter Knivsta i Kommunhuset.

Stort tack för ditt engagemang!

  • Senast uppdaterad 11 nov 2015