Till undermeny Karta Kontakt

Internationella världstoalettdagen 19 november

Toalettskylt

Idag den 19 november är det den Internationella Världstoalettdagen, en officiell FN-dag (UN World Toilet Day), som uppmärksammar att en tredjedel av jordens befolkning saknar tillgång till toalett. Något som vi här i Sverige knappt ägnar en tanke åt, är för andra människor en fråga på liv och död. Har du tänkt på hur ditt liv skulle se ut utan en toalett?

I Sverige har vi gott om vatten och bra toaletter och avloppshantering, men vi måste också ta hand om vårt vatten. Tacka din toalett genom att bara slänga toalettpapper där.

Visste du att:

  • Fler människor i världen har mobiltelefon än toalett.
  • Cirka 500 000 barns liv kan räddas varje år med förbättrad tillgång till rent vatten, toaletter och hygien.
  • De första offentliga vattentoaletterna visades upp på världsutställningen i London 1851. På 1880- och 1890-talen spred sig uppfinningen till förmögna hem i Sverige.
  • I Sverige slänger vi varje år 7 000 ton skräp i toaletten, som borde ligga i papperskorgen istället.
  • I Knivsta reningsverk testas just nu Sveriges första reningsanläggning för läkemedelsrester i fullskala.

Vill du veta mer?
Läs mer om Knivstas avloppshantering på Roslagsvattens hemsida. Du kan även kontakta deras kundtjänst på telefon: 08-540 835 40 eller e-post: kundservice@roslagsvatten.se.

Om du vill  lära dig mer om vårt vatten och hur vi tillsammans kan ta hand om det, finns information på svenskt vattens hemsida. Det finns flera olika organisationer som arbetar för att fler ska få tillgång till rent vatten och toaletter, se mer i högerspalten.

Mer information om UN World Toilet Day hittar du på World toilet - WTO.  • Senast uppdaterad 1 dec 2015