Äldreomsorgen i Knivsta lockar internationellt besök

2016-08-27

Sydkoreanskt besök hos äldreverksamheten i Knivsta

En delegation med experter inom sjukvård och äldreomsorg i Sydkorea gästade under fredagen Knivsta kommun. Det är bland annat de höga betygen från brukarna i Knivstas äldreomsorg som lockat hit de internationella besökarna.

Den sydkoreanska delegationen som består av professorer, läkare, en sjukhuschef och en sjuksköterska fick på fredagsförmiddagen en rundvandring på Estrids gård och en redovisning av hur äldreomsorgen är organiserad i kommunen. Tidigare i veckan har delegationen bland annat besökt Silviahemmet, Socialstyrelsen och IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Sveriges äldreomsorg har ett mycket gott rykte i världen och vi vill gärna lära från era goda exempel. Här i Knivsta är vi särskilt imponerade av respekten för de äldres vilja och brukarnas stora personliga inflytande, berättar Yang Yeong-Ae, professor i arbetsterapi i Sydkorea.

Orsaken till att gruppen valde att besöka Knivsta kommun är att äldreomsorgen här uppvisar mycket goda resultat när det gäller hur nöjda brukarna är. I Kommun- och landstingsbasen, Kolada, som samlar uppgifter om bland annat verksamheters kvalitet, får Knivstas äldreomsorg varje år höga betyg från brukarna. Förutom Sofia Claesson deltog även Ulrika Brugård områdeschef myndighet är på plats och Alf Essvik, chef för Hemsjukvården i Knivsta.

Brukarnas nöjdhet varierar mellan 96 och 98 procent, vilket är toppbetyg. Det är jätteroligt att få visa upp vår verksamhet för våra internationella besökare. I Sydkorea är äldreomsorgen inte alls lika strukturerad och jag fick många detaljerade frågor om lagar och regler, berättar Sofia Claesson, tf områdeschef för utförarverksamheten Vård och Omsorg.

Sofia Claesson tar emot presenter från delegationen
 Yang Yeong-Ae, professor i arbetsterapi i Sydkorea överlämnar
presenter till Sofia Claesson.
  • Senast uppdaterad 26 aug 2016