Både festligt och högtidligt när Knivsta firade nationaldagen

2016-06-08

Marknadsgatan_2016 Foto: Bo Gyllander

Nationaldagsvädret visade sig från sin allra bästa sida, med sol och lagom värme för denna högtidsdag. Dagen inleddes med en ceremoni för nya medborgare i Kommunhuset och fortsatte under eftermiddagen med nationaldagsfirande ute i Husby Långhundra tillsammans med HusabyMarken.

Ceremoni för nya medborgare

Under en ceremoni i Knivsta kommunhus kl 11.30 välkomnades nya svenska medborgare till kommunen. Kommundirektör Lena Fransson och kommunfullmäktiges ordförande Kenneth Gunnar höll tal. Bland annat uttryckte de sin och Knivsta kommuns uppskattning över att det bland kommunens invånare finns människor av olika nationaliteter.

Sammanlagt fick 50 personer i Knivsta kommun svenskt medborgarskap under 2015. Kommunen överlämnade minnesbevis och bokpaket. Prismakören sjöng under ledning av Charlotte Rider och Knivstas egen fanfar framfördes av trumpetare från Knivsta kulturskola.

Alla gäster bjöds på jordgubbstårta, och välkomnades att följa med till det högtidliga nationaldagsfirandet i Husby-Långhundra under eftermiddagen.

Nya_svenska_medborgare_2016

Två av Knivsta kommuns nya svenska medborgare är från vänster
Sumala PharaKornburee och Chainat Suankwan. Foto: Knivsta kommun

Högtidligt nationaldagsfirande med hyllningar

Nationaldagsfirandet i Husby-Långhundra inleddes traditionsenligt med flaggparad från kyrkan kl 15. Tillsammans tågade man bygatan fram till Tilasgårdens tun där firandet vidtog med tal, sång av Knivsta kammarkör och prisutdelningar.

Kommunfullmäktiges ordförande Kenneth Gunnar hälsade välkommen.

Nationaldagstalet hölls av Anne-Marie Morhed, kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande. Talet  finns att läsa via länk till höger på sidan.

Årets Knivstabo

För andra gången delades priset Årets Knivstabo ut, det gick i år till Gunnar Söderström. Du kan läsa mer om Gunnar via länken i högerspalten.

Gunnar Söderström_årets_knivstabo_2016
Gunnar Söderström foto: Bo Gyllander

Motiveringen lyder:

Aktiv idrottare på elitnivå, likväl som inspiratör för vardagsmotionären. Glädjespridare, entreprenör och folkhälsofrämjare. Känd i omvärlden genom att arrangera SM i duathlon, coacha och träna svenska domareliten i fotboll, ge träningsråd i TV, föreläsa och anordna träningsläger … och mycket mer.

Med sin glädje och energi är Gunnar Söderström en förebild. Han brinner för att hjälpa andra och inspirerar både gammal och ung. Gunnar Söderström bidrar till en aktivare och gladare kommun.

Anne-Marie Morhed överlämnade ett särskilt framtaget diplom illustrerat av Knivstakonstnären Charlotta Blomgren, samt ett presentkort på 2 500 kr till en kulturaktivitet.

Hyllade ungdomar

Under kommunens nationaldagsfirande den 6 juni hyllades också sex duktiga ungdomar för sina insatser inom olika områden. Priset delades ut av Kenneth Gunnar, kommunfullmäktiges ordförande.

Hyllade ungdomar_2016
Från vänster ser du; Silje Öster Forsberg, Sverre Lindell, Josefin Bouveng, Emil Glad,Elsa Hemmingson,
( ej med på bild Ellinor Meyer.) Foto: Bo Gyllander

Motiveringarna till ungdomarna lyder:

Josefin Bouveng
Josefin får utmärkelsen för sina utmärkta resultat i ishockey. Bland meriterna märks särskilt guldet från Ungdoms-OS i Lillehammer 2016 .

Sverre Lindell
Sverre får utmärkelsen för sina fina framgångar inom Freeskiing. Han har vunnit två SM-silver i ungdomsklassen i grenarna Half-Pipe och Slopestyle och siktar på att fortsätta sin utveckling som skidåkare på riksidrottsgymnasiet i freeskiing i Malung.

Elsa Hemmingsson
Elsa får utmärkelsen för sina framgångar inom cheerleading. Hon har vunnit både silver och guld i SM och har dessutom engagerat sig som tränare.

Silje Öster Forsberg
Silje får utmärkelsen för sina fina insatser inom luftgevärsskytte. Hon har tävlat både i Sverige och utomlands och lägger ner mycket tid och engagemang på att utvecklas i sitt idrottande.

Emil Glad
Emil får utmärkelsen för sina utmärkta resultat i judo. Som yngst i sin viktklass lyckades han ta sig hela vägen till final i SM och bärga en fin silvermedalj.

Ellinor Meyer
Ellinor får utmärkelsen för sina utmärkta resultat i basket. Hon är Knivstas första landslagsspelare, har en stor träningsflit och är en fin förebild för yngre basketspelare i rollen som ungdomstränare.

Nationalsången avslutade ceremonin

Ceremonin avslutades med att Knivsta kammarkör  tillsammans med deltagare och publik sjöng Sveriges nationalsång Du gamla, du fria.

• Senast uppdaterad 9 jun 2016