Till undermeny Karta Kontakt

Sjudande aktivitet på Stegen

grabbarna på Stegen


På Knivstavägen 11 var det kalas på onsdagseftermiddagen, Stegen hade Öppet hus för att visa sin verksamhet. Här kan människor med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning bryta sin isolering och träffas under avspända former, men också hitta en väg ut till arbetslivet.

Stegen har funnits ett år och är en succé enligt de entusiastiska medarbetarna. Ella Björnklippa visar runt i lokalerna på mötesplatsen där det finns möjlighet till skapande aktiviteter som att sy, måla och göra batik, spela olika spel, baka och laga mat, använda datorer. Många initiativ tas av deltagarna själva, så har t ex en kille lärt sig bridge för att sedan lära ut till andra intresserade.
- Vår verksamhet är hälsoinriktad, säger Ella Björnklippa, så en del fysisk aktivitet ingår, som promenader och träning på Hälsohuset. 

Mellan fem och 15 personer kommer varje dag till den öppna verksamheten, som man inte behöver anmäla sig till. En gång i veckan hälsar besökshunden Doris på, en riktig ”må bra-hund” som villigt låter sig klappas och gosas med och skapar en lugn stämning.

Livslångt stöd

Caroline Trygg är en av dem som jobbar med arbetsrehabilitering - Stegens andra ben. Hon berättar att man kan få stöd med att finna, få och behålla en anställning eller att studera. Vägen dit ser olika ut för alla. Stegen samarbetar med t ex Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, men det krävs inga beslut, bara en intresseanmälan från deltagaren. Stödet är livslångt, även arbetsgivaren får stöd.

En av dem som genom Stegen funnit en väg till jobb är Sandra. Hon arbetar nu 75 procent som kock/kallskänka på en restaurang i Uppsala och trivs bra.

- Jag hittade Stegen när jag var som mest nere, berättar Sandra, och jag hade bara varit här tre gånger när jag fick förslag på en praktikplats, som sedan ledde till en anställning.

Robert har praktik på en bilfirma mellan 13 och 18 en dag i veckan, och det är tänkt att tiden ska utökas successivt, men varligt – han vill inte bli sjuk igen.

- De vill jag ska jobba 00-24, skrattar Robert, som hoppas på anställning när tiden är mogen.

  • Senast uppdaterad 29 mar 2016