Till undermeny Karta Kontakt

Sjögrenska gymnasiet berättar mer om fordonsprogrammet

2016-10-22

Elever vid bil

 

Det behövs fler elever som vill gå fordonsprogrammet. Allt färre elever väljer just fordonsprogrammet medan motorbranschen behöver nyanställa.


I september i år träffades representanter från Skolverket, Motorbranschens Riksförbund och representanter från motorbranschen tillsammans med skolledare och yrkeslärare för information.
Motorbranschens Yrkesnämnd redovisar för prognoser inom en treårsperiod, då mätningar visar på ett behov av över femtusen nyanställningar inom motorbranschen. 

Färre elever läser programmet

Under en tioårsperiod har elevantalet inom Fordons- och transportprogrammet sjunkit från cirka 37 procent till cirka 23 procent och svenska yrkesutbildare/skolor producerar idag max 1400 utbildade elever per år. Detta har fått Sjögrenska Gymnasiet och lokala branschföretag att agera.

- Vi måste nå ut till elever, i främst årskurs 8 och 9, för att informera om motorbranschen och höja intresset för motorbranschen, säger Jörgen Larsland, Yrkeslärare på Fordon & Transportprogrammet

Det har skett stora förändringar de senaste decennierna inom branschen och den tekniska utvecklingen accelererar som aldrig förr. Med det följer krav på duktiga och kompetenta medarbetare, vilket också gör att branschen måste vara beredda att betala högre löner. 
Om inget görs nu kommer vi på sikt att få ett stort glapp mellan utbildad kompetens och marknadens behov.

- Vi beslöt att med gemensamma krafter besöka Alsike och Thunmanskolan i Knivsta. Uppslutningen var god och vi hann prata med många av skolornas elever om programmet och vilka möjligheter till ett jobb direkt efter skolan det fanns. Vi hoppas att andra aktörer följer vårt exempel, avslutar Jörgen Larsland.

 

 

  • Senast uppdaterad 21 okt 2016