Knivsta tappar i kommunranking men tvåa i länet

2016-09-21

Klyvargatan_2016

Den 20:e september presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner. Knivsta tappar i placering jämfört med i fjol, men ligger kvar i den övre tredjedelen i riket.

Knivsta kommun halkar i år ner till plats 90, från förra årets plats 25, i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Samtidigt framgår det att Knivsta ligger bra till i jämförelse med Uppsala läns övriga kommuner, med näst bäst placering efter Enköpings kommun på plats 88.

Syftet med Svensk Näringslivs ranking är att visa var i landet det är bäst att driva och starta företag. 2016 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen under januari-april 2016 och ytterligare en tredjedel på statistik från Statistiska Centralbyrån och Upplysningscentralen. I Knivsta kommun har 87 företag svarat på enkäten.

- Näringslivet är mycket viktigt för kommunens utveckling och jag är så klart inte nöjd med resultatet. Ett första steg är att noga analysera vad som ligger bakom resultatet för att se både vad vi behöver förbättra, men också var vi har våra styrkor. Vi vet redan nu att vi tidigare under året av olika anledningar inte har kunnat lägga det fokus på näringslivsfrågorna som vi önskar. Kommunens ambition är att vi ska ha en snabb och rättssäker hantering i alla kontakter med företag, säger Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande.

Sedan några månader har kommunen ökade resurser för att arbeta med näringslivsfrågorna. Det kommer att leda till förbättrad service både till det befintliga näringslivet och vid intresse från nya företag. Det finns en enorm drivkraft bland kommunens företagare och kommunens förhoppning är att förstärkningen ska innebära en nystart.

Svenskt Näringslivs kommunranking "Företagsklimat" med fokus på Knivsta hittar du i högerspalten.

• Senast uppdaterad 20 sep 2016